Ulike typer reservehjul til bil
Det er lite som er mer frustrerende enn å punktere når man er ute og kjører. Når uhellet først er ute, gjelder det å være best mulig forberedt, slik at man unngår å bli stående fast i veikanten. Hvis man skal bytte dekket selv, behøver man jekk, hjulvinne (også kalt hjulkryss), og selvsagt selve reservehjulet. Kun et fåtall nybiler selges i dag med reservehjul, som resulterer i at man må sørge for dette selv.
Reservehjulet i bagasjerommet kan være i full størrelse, likt de andre dekkene som allerede sitter på bilen. Fordelen med et slikt reservehjul er at når det først er satt på, har du mulighet til å fortsette turen et stykke til – ulempen er derimot at det tar stor plass, samtidig som man må kjøpe fem dekk istedenfor fire.
Et annet alternativ er et mindre, midlertidig reservehjul, som kan brukes over kortere avstander fram til et verksted, eller til man er hjemme og har flere ressurser. Et mindre reservehjul kalles gjerne nødhjul eller «space hjul», og er et dekk med mindre dimensjoner. Det tar mindre plass og er billigere enn et reservehjul i full størrelse, men kan gi nedsatte kjøreegenskaper.
Reparere eller skifte dekk?
Når et dekk har punktert, må man vurdere hvorvidt det skal repareres eller skiftes. Det er ikke alltid et dekk lar seg reparere, avhengig av hvor stor skaden er. Reparasjonssettet som følger med bilen er beregnet for å reparere hjul eller flenger opptil 4 millimeter – om skaden er større enn dette, må hjulet heller skiftes.
Et reparasjonssett tar opp betydelig mindre plass enn et reservehjul, og inneholder som oftest punkteringsvæske som tetter hjulet, samt en kompressor til å blåse opp dekket med. Hvis man ikke har erfaring med dekkreparasjon, anbefales det å lese bruksanvisningen nøye før man setter i gang. Utløpsdatoen for punkteringsvesken bør også kontrolleres, for å sikre at den ikke er for gammel.
Dekkreparasjon krever kunnskap og bør utføres av en person med erfaring for å sikre at dekket er trygt å kjøre videre på. Ved å ta dekkreparasjonen hos Vianor er du garantert at jobben utføres på riktig måte av en kvalifisert fagperson. Vi undersøker først om skaden lar seg reparere, før vi demonterer dekket og reparerer punkteringen fra innsiden.
På våre serviceverksteder som er tilgjengelige over hele landet, har vi avanserte verktøy for trygg og effektiv dekkmontering, og utfører jobben mens du venter.
Sette på reservehjul
Man kan ikke helt og holdent forsikre seg mot å punktere, men det finnes tips man kan følge for å minske sjansen for at det skjer – det viktigste er at dekkene har riktig lufttrykk. Hvis man har punktert og har et reservehjul parat i bilen, og ønsker å sette på dette selv, er det viktig at hjulet monteres på riktig måte. Bilen burde føres i sakte hastighet til et flatt underlag, helst der man unngår annen trafikk. Hvis hjulet må skiftes i veikanten, skal varselblinklysene og annet utstyr som sikkerhetsvest og varseltrekant brukes.
Bilen burde sikres med klosser før man setter i gang, for å sørge for at den ikke flytter på seg. For å skifte hjulet, behøver man jekk og hjulvinne (hjulkryss) for å løfte opp bilen og løsne og feste hjulet. Jekken burde plasseres riktig for å unngå skader på bilen – informasjon om reservehjul og jekkbruk kan finnes i bilens instruksjonshefte.
Etter bilen er jekket opp, må hjulkapslene eller navkoppene fjernes, slik at man får tilgang til hjulmutterne. Mutterne fjernes ved hjelp av et hjulkryss, før dekket trekkes av. Reservehjulet kan deretter monteres, før mutterne må tilbake på riktig plass og strammes. De burde også etterstrammes etter at man har kjørt noen kilometer på reservehjulet.
Kjøpe reservehjul til bil
Da de fleste nye biler ikke lenger kommer med reservehjul, er det også et alternativ å kjøpe det selv. Det sørger for at du slipper å måtte reparere hjulet selv ved en punktering, samtidig som du har mulighet til å kjøre videre uten å måtte tilkalle hjelp – det krever imidlertid at du er i stand til å skifte dekket selv.
Etter at reservehjulet er satt på, bør du kontrollere lufttrykket og inspisere dekket for skader. Man burde også følge ekstra godt med på hastigheten, spesielt med midlertidige reservehjul som kan gi nedsatte kjøreegenskaper. Hvis man derimot har et tilsvarende reservehjul som er fullgodt med hjulene som allerede sitter på bilen, kan man kjøre videre som normalt.
Hos Vianor har vi dekk til alle slags biltyper, uansett om det er sommer- eller vinterdekk til personbiler, SUV-er eller varebiler. Du kan også bruke vår dekkvelger til å finne dekk som passer til ditt kjøretøy, basert på bilmodell, dekkdimensjon, eller bilens registreringsnummer.
God tur og trygg reise!
Tid for nye dekk?
Her kan du enkelt finne nye dekk ved hjelp av registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.