Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

17.09.2019

Store mengder regn og vann i veibanen stiller ekstra krav til dekkene på bilen. Ifølge dekkekspertene i Nokian Tyres, innebærer ikke en høy klassifisering i EUs dekkmerking automatisk at risikoen for vannplaning minsker.

Mer regn betyr vegspor fylt med vann som kan ligge lenge etter at regnet har gitt seg. Når dekkets mønster ikke rekker å trenge unna vannet mellom dekket og vegen, bygger det opp en vanndyne under dekket. Dekket mister grepet og bilen vil ikke la seg styre. Vannplaning kan overraske selv en svært erfaren bilfører, og det er nesten umulig å øve på hvordan en skal håndtere en vannplaning.

Sjekk dekket og lufttrykket

Dekk av høy kvalitet med bra mønsterdybde, minsker risikoen for vannplaning.

  • Om mønstersporene er slitte, kan ikke dekket lenger lagre like mye vann som sporene på et nytt dekk, sier Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

En sammenligning i det finske bilmagasinet Tekniikan Maailma (5/2019) viser at et sommerdekk med 3-4 millimeters mønsterdybde har betydelig dårligere kjøreegenskaper enn et nytt dekk med 7 millimeteres mønsterdybde. I testen begynte bilen med nye dekk å vannplane i en hastighet på 83,1 km/t, mens bilen med slitne dekk begynte å vannplane ved 61,2 km/t. I begge tilfellene var det ti millimeter vann på testbanen.

For å minske risikoen for vannplaning bør du ikke kjøre med dekk som har mønsterdybde under 4 millimeter. Nokian Tyres dekk har en slitasjevarsling/-merking (DSI – Driving Safety Indicator), som tydelig viser hvor mye mønsterdybde som er igjen på dekkene.

Nye sommerdekk minsker også bremsestrekningen på vått underlag, selv om en ifølge Sundholm ikke skal blande sammen våtgrep og bremseegenskaper på våt vei med dekkets vannplaningsegenskaper.

– EUs dekkmerking viser hvor godt våtgrep et dekk har, hvordan det oppfører seg ved bremsing på våt asfalt. Dekkmerkingen sier ingenting om hvor bra vannplaningsegenskapet et dekk har, sier Emil Sundholm.

Lufttrykket har også en stor betydning når det gjelder risikoen for vannplaning. Om lufttrykket er for lavt, er det økt sjanse for at dekket ikke kan beholde formen – noe som svekker formålet om å trenge unna vann mellom dekket og underlaget. Riktig lufttrykk er også viktig med tanke på bremselengde. Informasjon om riktig lufttrykk for din bil finner du i instruksjonsheftet, eller på stolpen mellom førerdør og bakdør (venstre b-stolpe).

Unngå forbikjøring og vannsamlinger

Utover dekk av høy kvalitet er det viktig hvordan du kjører. Ved regn bør du minske hastigheten noe.

– Om det er store vannansamlinger på veien skal farten minskes mer radikalt, og om mulig forsøk å kjøre utenfor de vannfylte veisporene, anbefaler Sundholm.

Prøv også å la være å kjøre forbi i kraftig regn. Ved forbikjøring må du kjøre over de vannfylte veisporene flere ganger, hvilket øker risikoen for vannplaning betydelig.

 

Om bilen likevel begynner å plane, bør du:  

  • Holde deg rolig, og ikke foreta noen panikkhandlinger
  • Slippe gassen og frikoble om bilen har manuelt gir
  • Ikke bremse, da det bare vil svekke grepet ytterligere
  • Ikke vri på rattet. Når hastigheten minsker kan grepet komme tilbake veldig raskt, og derfor er det viktig at hjulene er stilt rett fram og ikke til siden

Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2020

Skal du på fjellet eller hytta til helgen? Da bør du vurdere å skifte til vinterdekk.
Det er meldt lave temperaturer og nedbør flere steder i Norge denne helgen. Serviceansvarlig i Vianor, Harald Nordseth, oppfordrer til å sjekke lokal værmelding på forhånd og skifte til vinterdekk i god tid om det er risiko for glatte veier.

Derfor må du huske å sjekke hjulstilling når du skifter dekk
Feil hjulstilling fører til ujevn slitasje på dekkene og kan også belaste andre deler av bilen på lang sikt. Både veigrep og trafikksikkerhet svekkes, og drivstofforbruket øker. Derfor bør du ta en sjekk før du nå bytter til vinterdekk.

 


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg
Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene
Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien
Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!

 


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk
Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

 


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER
Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk
Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

 


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk
I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.

Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser
Dekk er et viktig utstyr som påvirker bilens sikkerhet, da de er kjøretøyets eneste kontaktpunkt med veibanen. Når du kjøper nye dekk, kan billigere dekk virke som et godt alternativ for lommeboka, men på lang sikt er ofte kvalitetsdekk mer lønnsomt og fremfor alt sikrere.

 


Februar, 2020

Sjekk dette før du legger ut på langtur med bilen
Dette er sjekkpunktene på dekkene du må gå gjennom før du legger ut på lange kjøreturer i vinterferien.

 


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde
Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.

 


Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier

Månedens deal - Gratis batteri test + 20% rabatt på bilbatterier

Hver måned tilbyr vi deg som kunde ekstra gunstige priser på utvalgte produkter eller tjenester. I hele januar tilbyr vi GRATIS batteritest og vi gir deg -20% på bilbatterier dersom du må bytte ut ditt gamle bilbatteri!

Til tilbudet! ×