Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

17.09.2019

Store mengder regn og vann i veibanen stiller ekstra krav til dekkene på bilen. Ifølge dekkekspertene i Nokian Tyres, innebærer ikke en høy klassifisering i EUs dekkmerking automatisk at risikoen for vannplaning minsker.

Mer regn betyr vegspor fylt med vann som kan ligge lenge etter at regnet har gitt seg. Når dekkets mønster ikke rekker å trenge unna vannet mellom dekket og vegen, bygger det opp en vanndyne under dekket. Dekket mister grepet og bilen vil ikke la seg styre. Vannplaning kan overraske selv en svært erfaren bilfører, og det er nesten umulig å øve på hvordan en skal håndtere en vannplaning.

Sjekk dekket og lufttrykket

Dekk av høy kvalitet med bra mønsterdybde, minsker risikoen for vannplaning.

  • Om mønstersporene er slitte, kan ikke dekket lenger lagre like mye vann som sporene på et nytt dekk, sier Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

En sammenligning i det finske bilmagasinet Tekniikan Maailma (5/2019) viser at et sommerdekk med 3-4 millimeters mønsterdybde har betydelig dårligere kjøreegenskaper enn et nytt dekk med 7 millimeteres mønsterdybde. I testen begynte bilen med nye dekk å vannplane i en hastighet på 83,1 km/t, mens bilen med slitne dekk begynte å vannplane ved 61,2 km/t. I begge tilfellene var det ti millimeter vann på testbanen.

For å minske risikoen for vannplaning bør du ikke kjøre med dekk som har mønsterdybde under 4 millimeter. Nokian Tyres dekk har en slitasjevarsling/-merking (DSI – Driving Safety Indicator), som tydelig viser hvor mye mønsterdybde som er igjen på dekkene.

Nye sommerdekk minsker også bremsestrekningen på vått underlag, selv om en ifølge Sundholm ikke skal blande sammen våtgrep og bremseegenskaper på våt vei med dekkets vannplaningsegenskaper.

– EUs dekkmerking viser hvor godt våtgrep et dekk har, hvordan det oppfører seg ved bremsing på våt asfalt. Dekkmerkingen sier ingenting om hvor bra vannplaningsegenskapet et dekk har, sier Emil Sundholm.

Lufttrykket har også en stor betydning når det gjelder risikoen for vannplaning. Om lufttrykket er for lavt, er det økt sjanse for at dekket ikke kan beholde formen – noe som svekker formålet om å trenge unna vann mellom dekket og underlaget. Riktig lufttrykk er også viktig med tanke på bremselengde. Informasjon om riktig lufttrykk for din bil finner du i instruksjonsheftet, eller på stolpen mellom førerdør og bakdør (venstre b-stolpe).

Unngå forbikjøring og vannsamlinger

Utover dekk av høy kvalitet er det viktig hvordan du kjører. Ved regn bør du minske hastigheten noe.

– Om det er store vannansamlinger på veien skal farten minskes mer radikalt, og om mulig forsøk å kjøre utenfor de vannfylte veisporene, anbefaler Sundholm.

Prøv også å la være å kjøre forbi i kraftig regn. Ved forbikjøring må du kjøre over de vannfylte veisporene flere ganger, hvilket øker risikoen for vannplaning betydelig.

 

Om bilen likevel begynner å plane, bør du:  

  • Holde deg rolig, og ikke foreta noen panikkhandlinger
  • Slippe gassen og frikoble om bilen har manuelt gir
  • Ikke bremse, da det bare vil svekke grepet ytterligere
  • Ikke vri på rattet. Når hastigheten minsker kan grepet komme tilbake veldig raskt, og derfor er det viktig at hjulene er stilt rett fram og ikke til siden

Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.