Slik gjør du deg klar for vinterkjøring: Vianors tips for sikker kjøring

16.02.2024

Forvarm bilen i minusgrader

Når temperaturen er under null, er det lurt å forvarme bilen før du kjører. Etter start bør bilen gå til motoren varmes opp til normal temperatur. Dette vil samtidig lade startbatteriet. Du må kjøre en lengre tur for å lade batteriet hvis det er brukt en drivstoffdrevet tilleggsvarmer.

«Du bør generelt forvarme bilen i like lang tid som du skal kjøre den. I løpet av en ukes ferie i kaldt vær, kjørte jeg en god halvtime minst én gang i uken for å holde batteriet i god stand», sier Harald Nordseth, Bilservicesjef hos Vianor i Norge.

Sørg for at både du og bilen er synlig i trafikken

Du kan enkelt øke trafikksikkerheten ved å sørge for at lysene på bilen er så effektive som mulig, slik at kjøretøyet er godt synlig i mørket og at du har god sikt. Du bør sjekke at lysene fungerer og er riktig justert, og du bør skifte defekte pærer parvis, da levetiden til den andre pæren også sannsynligvis vil ta slutt snart.

«Det er også viktig å holde frontruten ren for å sikre god sikt. Innsiden av frontruten bør også rengjøres med egnede produkter med jevne mellomrom for å opprettholde god sikt», sier Nordseth.

Før du starter bilen må du forvisse deg om at viskerbladene ikke er frosset fast til ruten. Du må også sørge for åpne luftinntaksventiler når du koster snø av bilen. Inntaksventilene er vanligvis plassert mellom panseret og frontruten og dekkes lett av snø og is. Spylervæsken må tåle tilstrekkelig med minusgrader, da pumpen kan gå i stykker hvis den fryser.

«Designet på mange biler i dag er slik at de lett dekkes av snø bak, noe som gjør at man ikke kan se baklysene gjennom snøen. Det kan være lurt å sjekke dette jevnlig for å sikre at baklysene ikke er dekket av snø, da dette kan skje raskt. Moderne LED-lys avgir ikke mye varme, så de kan bli usynlige for de som kjører bak deg om vinteren», sier Nordseth.

Kjør trygt, og vær forberedt på det uventede 

Dekkene er bilens eneste kontaktflate mot veien, så de har mye å si for sikkerheten. Det er viktig å sjekke at dekktrykket er riktig og at mønsterdybden er tilstrekkelig. På vinterdekk bør mønsterdybden være minst fire millimeter. Dekktrykket bør ikke måles innendørs eller rett etter kjøring, da trykket avtar i kulde. Av samme grunn bør dekktrykket i vinterdekk være 0,2 bar høyere enn anbefalingen. Bilprodusentens dekktrykk-anbefaling finner du i bilens håndbok.  

Fornuftig lasting øker kjørekomforten og trafikksikkerheten. Tunge gjenstander bør legges midt i bagasjerommet og så lavt som mulig. Harde eller tunge gjenstander som kan skade passasjerene ved en plutselig oppbremsing, må ikke legges i kupèen, oppe på bagasjeromstrekket eller på hattehyllen. 

I varierende vintervær smelter ofte snøen for så å fryse til is igjen. Det er lurt å av og til sjekke om drivstoffluken kan åpnes. Når du er ute på veien, er det ikke gøy å oppdage at drivstoffluken har fryst fast.

Du bør sjekke tilstanden til nøkkelbatteriet før du legger ut på tur, også korte turer. I kaldt vær kan nøkkelen slutte å virke ganske fort. Når du for eksempel har vært på en skitur, er det ikke kjekt å oppdage at du ikke kan åpne bildøren.

«Bilens håndbok gir deg instruksjoner om hvordan du kommer deg inn i bilen hvis nøkkelen skulle slutte å virke og du ikke får låst opp bilen. Jeg tar alltid med meg to nøkler på lengre turer, slik at jeg ikke får problemer hvis den ene skulle forsvinne eller gå i stykker», sier Nordseth.

Om vinteren bør du alltid være forberedt på at noe uventet kan skje, uansett hvor langt eller kort du skal kjøre. Du bør alltid ta på deg varme klær i tilfelle du må tilbringe tid ute i kulden.

 

Mer informasjon:

Vianor AS

Harald Nordseth, Servicesjef, tel. +47 905 46 206  

[email protected]

 

Helena Wallberg, Marketing Manager, Vianor AB, tel. +46 70-109 32 10

[email protected]

 

 

 


Siste nytt fra Vianor

Juni, 2024

Ferieklar? Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie! De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper, sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


Mai, 2024

Tips for en bærekraftig bilsommer

Sommerferien begynner å nærme seg, og mange skal snart legge ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner, kan du med noen enkle grep sikre en trygg og økonomisk kjøretur.

Husk etterstramming etter hjulskift

Like viktig som å få sesongdekkene på bilen, er det å etterstramme hjulboltene etter 5-10 mils kjøring. Dette er høyst nødvendig, uavhengig av om du selv eller profesjonelle har gjort hjulskiftet.


Mars, 2024

Slik kjøper du riktige dekk på nettet

Når du skal kjøpe dekk, kan det dukke opp flere spørsmål: Vil jeg kunne velge de riktige dekkene til bilen min? Hva skjer om jeg kjøper feil dekkstørrelse? Hvordan leveres dekkene? Når du kjøper dekk i Vianors pålitelige nettbutikk, er prosessen rask og enkel. Du kan kjøpe dekk med montering og bestille en time til dekkskift, eller hente dekkene uten montering hos ditt lokale servicesenter. Med vår fornøydgaranti kan du også prøve dekkene uforpliktende, og evt. bytte de med andre dekk innen 30 dager ved behov.


Februar, 2024

Reidar Samuelsen blir administrerende direktør i Vianor Norge

Reidar Samuelsen er ansatt som administrerende direktør i Vianor Norge, fra senest 1. mai 2024. I sin rolle vil Reidar Samuelsen lede Vianor Norges salg og drift av dekk, dekktjenester og multimerkebiltjenester til forbrukere og bedriftskunder. Reidar Samuelsen har tidligere jobbet som leder av B2B i Vianor, og nå sist som salgsdirektør i Gjerde&Byhring AS.


November, 2023

Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

En intakt frontrute har mye å si for trafikksikkerheten, da sprekker og steinsprut reduserer sikten. Å kontrollere at frontruten og viskerbladene er i god stand, er en enkel måte å ivareta trafikksikkerheten på – både din egen og andres. Skader på frontruten påvirker dessuten kjøretøyets strukturelle integritet og funksjonen til integrerte sensorer. Steinsprutskader kan vanligvis repareres hvis det skadde området er mindre enn en femkroning og ikke ligger helt ut i kanten på frontruten. Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte viskerbladene i tide.


Oktober, 2023

Hvordan velge riktig type vinterdekk?

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.


August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Oktober, 2021


Oktober, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.