På tide å klargjøre bilen for høsten – tips som øker sikkerheten

22.09.2022

Med høsten kommer også regn og mørkere tider. Da er det viktig for din og andres sikkerhet at bilens lys, frontrute og vindusviskere fungerer optimalt.

 

Både din og andres sikkerhet kan enkelt forbedres gjennom å kontrollere bilens lys. Fungerer alle lys og gir de best mulig lysstyrke uten å blende andre trafikanter?

 

På hovedlysene foran kan det lønner seg å bytte ut pærene parvis selv om kun den ene har gått, for trolig går den andre kort tid etter. Lysstyrken vil da også forbli lik på begge lyktene, noe som er ekstra viktig dersom bilen har lykter med høy effekt, sier Harald Nordseth, bilservicemanager i Vianor Scandinavia.

 

Feiljusterte lykter er lik dårlig lys

Mange som har forsøkt å bytte pærene sine selv på nyere biler vet at det kan være komplisert, eller nesten helt umulig uten mye demontering eller spesialverktøy. Har bilen xenonlykter er det også en liten risiko for elektrisk støt på grunn av lyktenes høye spenningsnivå. Derfor anbefales det å overlate arbeidet til fagfolk.

 

– Når det gjelder LED-lykter er det ikke alltid de kan byttes ut. Hvis lykten går i stykker, må hele lampeinnsatsen skiftes. En feilmontert pære eller lykt gir feil lysbilde som kan bidra til å blende andre trafikanter, sier Nordseth.


Sjekk derfor alltid lys innstillingen umiddelbart etter et pæreskift eller om hele lampen har vært demontert eller byttet.

 

Glem heller ikke å vaske lyktene med jevne mellomrom. Lyktespyleren klarer ikke alltid å rengjøre alt, og skitne frontlykter gir dårlig effekt.

 

Reparer skadde frontruter umiddelbart

Steinsprut er den vanligste årsaken til skade i ruten, men også sprekker og slitasje forekommer. Slitte pusseblader sliter mere på ruten og kan lage slitespor.

 

– Hvis du får en stein i frontruta er det viktig å ta kontakt raskt slik at denne skaden eventuelt kan repareres før ruten sprekker. Om det skjer må frontruten skiftes, og må man ut med egenandel som man ofte slipper på en reparasjon.

 

Selv om den eventuelle skaden ikke forstyrrer førerens sikt direkte er det lurt å reparere det så fort som mulig. Frontruten er en viktig del av bilens konstruksjon, og en skadd rute reduserer kollisjonssikkerheten.

 

– Samtidig som du bytter frontrute anbefales det å bytte viskerbladene. Frontruta bør også rengjøres innvendig jevnlig slik at sikten forblir best mulig og friskluftfilteret bør byttes jevnlig for å unngå dugg og ubehagelig lukt i bilen, sier Nordseth.

 

Dårlige dekk øker risikoen for vannplaning

– Nå er tiden inne for å sjekke tilstanden til sommerdekkene dine. Slitte dekk har dårligere kjøreegenskaper, særlig på våt vei. Derfor bør du investere i nye dekk før mønsterdybden blir så lav at sikkerheten forverres betydelig, anbefaler Nordseth.

 

Ifølge loven skal sommerdekk ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men dekkets våtgrep og bremselengde forverres betydelig allerede når mønsterdybden er lavere enn fire millimeter.

 

– Mange er ikke klar over at dekkene deres er utslitte. I Vianor måler vi mønsterdybden til dekkene digitalt på alle biler som er på service eller reparasjon. Da får du en tydelig rapport om dekkene er i god stand eller om det er på tide å kjøpe nye. Det er også mulig å komme til et av våre verksteder for å måle mønsterdybden gratis, sier Nordseth.

 

Vianor AS

 

Harald Nordseth, bilservicemanager Vianor Scandinavia, tlf. 905 46 206

[email protected]

 

Kjetil Røssel, Marketing Manager, Nokian Tyres Norge, tlf. 911 55 274

[email protected]

 

FacebookInstagram I Linkedin

 

Vianor er Nordens største dekk- og bilverkstedkjede og en forløper innen digitale dekktjenester. Vi har 175 egne serviceanlegg og et omfattende Vianor-partner nettverk i Norge, Sverige og Finland. Vi tilbyr et stort utvalg dekk samt dekk- og bilverkstedtjenester – med høy kompetanse og kundevennlighet.

Les mer: www.vianor.no


Siste nytt fra Vianor

Februar, 2024

Reidar Samuelsen blir administrerende direktør i Vianor Norge

Reidar Samuelsen er ansatt som administrerende direktør i Vianor Norge, fra senest 1. mai 2024. I sin rolle vil Reidar Samuelsen lede Vianor Norges salg og drift av dekk, dekktjenester og multimerkebiltjenester til forbrukere og bedriftskunder. Reidar Samuelsen har tidligere jobbet som leder av B2B i Vianor, og nå sist som salgsdirektør i Gjerde&Byhring AS.


November, 2023

Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

En intakt frontrute har mye å si for trafikksikkerheten, da sprekker og steinsprut reduserer sikten. Å kontrollere at frontruten og viskerbladene er i god stand, er en enkel måte å ivareta trafikksikkerheten på – både din egen og andres. Skader på frontruten påvirker dessuten kjøretøyets strukturelle integritet og funksjonen til integrerte sensorer. Steinsprutskader kan vanligvis repareres hvis det skadde området er mindre enn en femkroning og ikke ligger helt ut i kanten på frontruten. Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte viskerbladene i tide.


Oktober, 2023

Hvordan velge riktig type vinterdekk?

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.


August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juli, 2023

Tips for en bærekraftig bilreise i sommer

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og flere legger snart ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner kan du med noen enkle grep sikre en bærekraftig og økonomisk kjøretur.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.

Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie og alt tyder på at mange nordmenn velger å feriere i Norge i år. De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.