Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

25.01.2023

Hensikten med jevnlig service og gjentatte kontroller er å oppdage og forhindre feil på bilen. Et godt eksempel er bremser.  

 

– Moderne biler inneholder flere tekniske og elektroniske funksjoner som gjør at du må være veldig forsiktig hvis du skal utføre service eller reparere bilen selv. Mange reparasjoner og komponentutskiftninger kan teoretisk gjøres selv, men i etterkant må man få verifisert hva som er gjort slik at bilens kontrollenhet vet om det, sier Harald Nordseth, Servicesjef, Vianor Norge. 

 

Dette bør du være klar over før du starter service eller reparasjon på bilen din:  

 

  • Bilservice: Bilen skal ikke betjenes hjemme. Mange borettslag har regler som forbyr det. Gammel olje og oljefiltre skal tas vare på og leveres til gjenvinningsstasjon. 
  • Originalservice: Har du tenkt å utføre bilens originalservice selv, må du først finne ut hva som er inkludert i servicen. Tidligere kunne du lese det i serviceboka, men det blir stadig mer vanlig at tiltakene ikke står oppført der. Derfor kan det være vanskelig å vite nøyaktig hva som inngår i en tjeneste og dermed kunne utføre de handlingene som kreves for å oppfylle alle kriteriene.  
  • Elektronisk servicebok: Det er kun bilserviceselskapet som har tilgang til bilens elektroniske servicehistorikk.   
  • Dekkbytte: Nyere bilmodeller har ofte en jekk som ikke er beregnet for hyppige dekkskift. Den er kun ment som et hjelpemiddel i en nødssituasjon. Dessuten er det mange biler som ikke har jekk / eller reservehjul i det hele tatt.  
  • Oljeskift: Du kan skifte olje selv på nesten alle bilmodeller, men for å tilbakestille servicevarsel må du vite hvordan du gjør det eller ha en diagnosetester som kan gjøre det. 
  • Oppdatering av kontrollenheten: En moderne bil kan ha over hundre ulike komponenter som kan ha behov for oppdatering. Dette kan du ikke gjøre selv. I praksis betyr en oppdatering at kontrollenheten får en nyere versjon av programvaren som kan fikse enkelte feil eller få en av bilens funksjoner til å fungere bedre.  
  • Slå av og justere feilkoder: Bilen kan ha små feil som ikke fører til at et varsellys tennes. Men når en diagnosetester kobles til bilens kontrollenheter kan den vise et stort antall feilkoder. En komponent, for eksempel en elektrisk motor, kan byttes selv, men da må feilkoden fjernes og den nye komponenten tilpasses systemet. For å kunne gjøre det trengs en diagnosetester. Det er en risiko for at den nye komponenten ikke fungerer som den skal dersom den ikke er registrert riktig i bilens kontrollenhet. Hvis den utskiftede komponenten er en sensor, kan det være at kontrollenheten tilpasser seg feil informasjon fra den ødelagte sensoren og ikke forstår at den skal byttes med en ny. Derfor forutsetter kontrollenheten å vite at feilen består. Det er med andre ord ikke nok å bare bytte den ødelagte komponenten, du må også gjøre kontrollenheten oppmerksom på det.  
  • Batteribytte: På mange nyere modeller må batteribytter registreres i kontrollenheten. Hvis dette ikke gjøres, risikerer du at kontrollenheten oppgir mindre strøm tilgjengelig enn hva tilfellet faktisk er. 
  • Batteritest: Hvilespenningen til batteriet sier ikke så mye om den faktiske tilstanden. Et bilverksted kan raskt og nøyaktig ved hjelp av en batteritester kartlegge batteriets tilstand. Mange verksteder utfører dette gratis.  

Siste nytt fra Vianor

Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.