Slik velger du riktig service til bilen din!

06.01.2022

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.

Alle biler har bestemte tids- eller lengdeintervaller som angir når bilen bør vedlikeholdes. Følger du disse intervallene, vil bilen mest sannsynlig holde seg i god stand. Noen produsenter har for øvrig dette som en forutsetning for at garantien skal holdes gyldig.

– Nyere og moderne biler har mer tilpasningsdyktige vedlikeholdsprogrammer med lang levetid, hvor det planlagte serviceintervallet avhenger av kjøreforhold, kjørestil, kjørelengde og tid, sier servicesjef i Vianor Norge, Harald Nordseth. 

Oppdag fremtidige problemer

De planlagte servicene, som oftest kalt originalservice eller intervallservice, inkluderer også sjekk av viktige funksjoner, noe som kan bidra til å avverge skader og forutse behovet for reparasjoner.

– Man kan for eksempel avdekke at bremsecaliperen sitter fast, eller at bremseklossene sannsynligvis bør skiftes etter neste serviceintervall. På denne måten får du en mer forutsigbar hverdag, og du får umiddelbart ordnet opp i problemer som potensielt kan forverres over tid, fortsetter Nordseth.

Årlig service for eldre biler

For eldre biler som ikke lenger følger produsentens vedlikeholdsprogram, er en årlig service det beste valget. En slik service er generelt sett mindre omfattende enn en originalservice. Dersom den gjøres i henhold til vedlikeholdsprogrammet, er den også å regne som planlagt vedlikehold. Tidligere hadde man skreddersydde servicer basert på sesong, men det er ikke lenger nødvendig.

– I tillegg til den årlige servicen, er det en god idé å sjekke om girkassen trenger ytterligere vedlikehold. På eldre biler er det fort gjort å gå glipp av disse sjekkene, men de bør absolutt gjennomføres. For eksempel bør giroljen skiftes regelmessig, særlig på biler med automatgir, sier Nordseth.

Gjør det lettere å selge

En annen bonus ved å følge originalservicene og lagre servicehistorikken, er at det blir enklere å selge bilen. Hvis du er kjøper derimot, er det ikke nødvendigvis slik at selgeren har full oversikt. Da kan det være lurt å ta med bilen og all informasjonen du har om den, til et verksted.

– Dersom det er vanskelig å velge riktig service, er det hjelp å få på bilverkstedet. Ta med den dokumentasjonen du eventuelt har, som servicebok og sjekklister fra tidligere servicer, og få utført en tilstandsrapport for å sikre riktig valg av service, sier Nordseth.

Vianors vedlikeholdstips:

  • Gjennomfør vedlikehold i tide slik at bilen alltid er i god stand og garantien gyldig. Dersom originalservicer er utført i henhold til bilens vedlikeholdsprogram, er svært nyttig når bilen skal selges.
  • Årlig service er et godt valg for eldre biler, men vær oppmerksom på at navn og innhold på slike servicer kan variere, og du bør undersøke slik at du finner riktig service for akkurat din bil.
  • Sesongbasert service er ikke lenger nødvendig.
  • Hvis bilens servicehistorikk er ukjent kan en tilstandsrapport bidra til å avdekke bilens tilstand og eventuelle behov for vedlikehold.

Alle bilservicer


Siste nytt fra Vianor

Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.