Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

24.10.2018

Dekk går ut på dato – både på grunn av bruksslitasje og alder. Vet du om du kan bruke dine vinterdekk enda en sesong?

Når frosten har meldt sin ankomst og vi nærmer oss vintersesongen, så er det på tide å begynne å planlegge omlegging av sommerdekk til vinterdekk. Å gjenbruke fjorårets vinterdekk er både økonomisk og miljøvennlig. Etter en lang og varm sommer går man ned til garasjen og sjekker formen på vinterdekkene som har ligget i dvale. Men hvordan står det egentlig til med de dekkene?

- Det som er viktig å sjekke når man ser på dekkene er blant annet slitasjen på dekkene og produksjonsdatoen. Vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 3 millimeter og de skal ha riktig lufttrykk. De skal være lagret kjølig og mørkt for at gummiblandingen skal holde seg best. Det er også viktig å sjekke om dekkene er slitt på de riktige stedene, forteller produktsjef for personalbildekk i Vianor, Katrine Køste.

Å kjøre på vinterdekk med en mønsterdybde som er lavere enn 3 millimeter kan være farlig. Køste forteller at de egenskapene du kjøpte dekket med, når det var 7-8 millimeter, vil svekkes betraktelig under 3 millimeter.

- Når mønsterdybden er lavere enn 3 millimeter, kan ikke produsenten garantere noen egenskaper. Man bør bytte dekk når mønsterdybden er 4 millimeter, anbefaler produktsjefen i Vianor.

Nokian Tyres anbefaler skriver på sin hjemmeside at personalbildekkene deres er laget for sikker bruk i maksimalt ti år. Dersom dekkene er for gamle eller er lagret feil slik at aldringsprosessen fremskyndes, vil gummiblandingen bli hard og brukeropplevelsen vil ikke være den samme og sikkerheten er ikke som først antatt. Køste forteller at det samme gjelder for feil lufttrykk i dekkene.

- Hvordan vil et dekk som har feil lufttrykk, enten for lavt eller for høyt, påvirke dekket?

- Dekket vil få unormal bruksslitasje. Levetiden på dekket blir kortere, da det blir mer varme i dekket og mer friksjon mellom dekk og vei. Du vil heller ikke få utnyttet mønsterdesignet i dekket, noe som kan gi mindre sikkerhet og dårligere drening av vann og snø. Feil lufttrykk vil gi deg dårligere veigrep og bremseegenskaper, sier hun.

Korrekt lufttrykk vil derimot tillatte deg å bruke dekkets bredde og gi maksimal dekktreff på bakken. Det er særlig viktig for elbiler å bruke riktig lufttrykk, da høy rullemotstand vil forkorte levetiden på bilen. Hvilket lufttrykk som er riktig for dine dekk kan du finne i bilens instruksjonsbok eller se på produsentens anbefalinger. Køste anbefaler å sjekke lufttrykket på bensinstasjon eller et bilverksted hver tredje uke.

- Det er også viktig å se om dekket har bemerkelsesverdig lavere mønsterdybde på den ene siden av dekket. Slitasjen på dekket kan fortelle om feil på bilens utforming, for eksempel feil forstilling. Det er vanlig med en viss forskjell på mønsterdybden, og mønsterdybden skal alltid måles der den er lavest, men dersom man oppdager svært ulik slitasje på dekket, bør man ta bilen til hjulstillingskontroll, forteller Køste.


Siste nytt fra Vianor

August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juli, 2023

Tips for en bærekraftig bilreise i sommer

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og flere legger snart ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner kan du med noen enkle grep sikre en bærekraftig og økonomisk kjøretur.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.

Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie og alt tyder på at mange nordmenn velger å feriere i Norge i år. De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.