Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

21.02.2023

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.  

På 1990-tallet var det ofte behov for et oljeskift etter 500 mil. På dagens bilmodeller har det økt til for eksempel 3000 mil. 

– Noen tror at det holder å bytte oljefilter kun ved annethvert oljeskift. Sannheten er at selve oljen klarer seg lenger enn filteret. Oljefilteret fylles med skitt og partikler etter noen tusen mil. Det betyr at du alltid må bytte filteret når du skifter oljen. Gjør du ikke det flyter oljen ned i motoren uten å bli filtrert. I ytterste konsekvens skader det bilens motor, sier Harald Nordseth, servicesjef Vianor Norge.  

Slik velger du riktig type olje for din bil  

Det finnes mange ulike klassifiseringsstandarder for olje du må ta hensyn til når du velger din type. De to viktigste for personbiler er graden av viskositet og ACEA-klassifiseringen. 

– Viskositeten, eller hvor flytende oljen er, angis med to tall. Det kan for eksempel være 10W-30. De første tallene viser hvor flytende oljen er i høye temperaturer. Høyere siffer angir en olje som klarer seg godt i høye temperaturer, forteller Nordseth.  

 
ACEA-klassifisering viser hvilket formål oljen er beregnet for. A-klassen er for bensindrevne personbiler, klasse B er for dieselmotorer, klasse C er tilegnet personbiler som har en katalysator eller partikkelfilter og klasse E er for tunge kjøretøy. Nummeret etter bokstaven angir bruksområde for oljen; et høyere tall betyr en mer krevende oljeklasse.  

 

Feil type olje? Da ryker garantien  

 

Har du en motorgaranti må du være ekstra nøye med hvilken type olje du bruker. Hvis den ikke står i stil med fabrikkens spesifikasjoner, så gjelder sannsynligvis ikke garantien din lenger.  

 

For korrekt intervall og oljetype på din bil, anbefales det å kontrollere bilens brukermanual. 

 

– Du må kunne bevise hvilken type olje som er i motoren. Hos Vianor registreres alltid oljens produktnummer når vi utfører et skift. Det gjør det enkelt å kontrollere i ettertid, og vi tar alltid ansvar for at motoren fylles med riktig olje, sier Nordseth.  

 

Dette må du huske ved oljeskift:  

  • Bytt alltid filteret når du skifter olje – et skittent filter vil ødelegge effekten av den nye oljen. 
  • Oljeskift skal gjøres regelmessig. Biler med en dieselmotor er spesielt følsomme da de har et partikkelfilter som gjør at motoroljen fortynnes med tid.  
  • Ved valg av motorolje skal oljens viskositet og ACEA-klassifisering kontrolleres. 
  • Bilen skal ha motorolje som oppfyller bilprodusentens krav. Da gjelder også en eventuell motorgaranti ved motorskade.  
  • Hvis du har en oljesensor må den nullstilles – hvis ikke registreres ikke skiftet.  

 

Mer informasjon: 

 

Vianor AS 

 

Harald Nordseth,  

Servicesjef Vianor Norge 

+47 905 46 206 / [email protected]  

 

Kjetil Røssel,  

Markedssjef Vianor Norge 

+47 911 55 274 / [email protected]  

 

Facebook I Instagram I Linkedin  

 


Siste nytt fra Vianor

Juni, 2024

Ferieklar? Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie! De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper, sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


Mai, 2024

Tips for en bærekraftig bilsommer

Sommerferien begynner å nærme seg, og mange skal snart legge ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner, kan du med noen enkle grep sikre en trygg og økonomisk kjøretur.

Husk etterstramming etter hjulskift

Like viktig som å få sesongdekkene på bilen, er det å etterstramme hjulboltene etter 5-10 mils kjøring. Dette er høyst nødvendig, uavhengig av om du selv eller profesjonelle har gjort hjulskiftet.


Mars, 2024

Slik kjøper du riktige dekk på nettet

Når du skal kjøpe dekk, kan det dukke opp flere spørsmål: Vil jeg kunne velge de riktige dekkene til bilen min? Hva skjer om jeg kjøper feil dekkstørrelse? Hvordan leveres dekkene? Når du kjøper dekk i Vianors pålitelige nettbutikk, er prosessen rask og enkel. Du kan kjøpe dekk med montering og bestille en time til dekkskift, eller hente dekkene uten montering hos ditt lokale servicesenter. Med vår fornøydgaranti kan du også prøve dekkene uforpliktende, og evt. bytte de med andre dekk innen 30 dager ved behov.


Februar, 2024

Reidar Samuelsen blir administrerende direktør i Vianor Norge

Reidar Samuelsen er ansatt som administrerende direktør i Vianor Norge, fra senest 1. mai 2024. I sin rolle vil Reidar Samuelsen lede Vianor Norges salg og drift av dekk, dekktjenester og multimerkebiltjenester til forbrukere og bedriftskunder. Reidar Samuelsen har tidligere jobbet som leder av B2B i Vianor, og nå sist som salgsdirektør i Gjerde&Byhring AS.


November, 2023

Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

En intakt frontrute har mye å si for trafikksikkerheten, da sprekker og steinsprut reduserer sikten. Å kontrollere at frontruten og viskerbladene er i god stand, er en enkel måte å ivareta trafikksikkerheten på – både din egen og andres. Skader på frontruten påvirker dessuten kjøretøyets strukturelle integritet og funksjonen til integrerte sensorer. Steinsprutskader kan vanligvis repareres hvis det skadde området er mindre enn en femkroning og ikke ligger helt ut i kanten på frontruten. Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte viskerbladene i tide.


Oktober, 2023

Hvordan velge riktig type vinterdekk?

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.


August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


Oktober, 2020


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.