Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

01.08.2023

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk. 

Bremselengde er et viktig begrep som alle sjåfører burde kjenne til. Bremselengde er avstanden bilen beveger seg fra du begynner å bremse til bilen har stanset. Begrepet blandes ofte med stopplengde, som er summen av reaksjonsavstanden og bremselengden. Reaksjonsavstanden er strekningen som gjelder fra du reagerer til du begynner å bremse.

Jo fortere du kjører, desto lengre blir bremselengden og tiden før bilen stanser helt.

- Bilens bremselengde påvirkes først og fremst av bilens fart. Når farten fordobles blir bremselengden fire ganger lengre. Derfor er det viktig å alltid tilpasse bilens hastighet etter de gjeldende forholdene i trafikken, forteller Harald Nordseth, bilservicesjef hos Vianor i Norge.

Slitte dekk øker bremselengden

Bilens dekk har stor betydning for bremselengden. I henhold til loven skal vinterdekk ha en mønsterdybde på minst 3 millimeter mens sommerdekk skal ha mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. Etterhvert som dekket slites blir grepet dårligere og bremselengden forlenges. Hva slags type dekk du har på bilen din påvirker også bremselengden, og dekk som er tilpasset årstid og kjøreforhold kan redusere bremselengden.

- Dekk av høyere kvalitet gir kortere bremselengde enn billige dekk av dårligere kvalitet. Premium dekk har en gummiblanding av høy kvalitet som garanterer at dekkene fungerer optimalt under alle forhold, også i varierende temperaturer. Premium dekk har dessuten bedre grep på våte veier enn billige dekk, fortsetter Nordseth.

Kan øke drivstofforbruket

Det aller viktigste er imidlertid bilens bremser, for selv gode dekk kan ikke veie opp for bilens bremser. Bremsesystemet kontrolleres på service og det er viktig med regelmessig service av bremser.

- Det viktigste er at du bruker bremsene dine regelmessig. For elbiler er det ganske vanlig å motorbremse når man nærmer seg f eks rødt lys, noe som kan føre til at særlig bakbremsene begynner å korrodere. Dessuten øker drivstofforbruket dersom bremseklossene blir liggende inntil bremseskivene. Derfor er det lurt å bremse hardt regelmessig, når det kan gjøres uten å forstyrre trafikksikkerheten, anbefaler Nordseth.

Bilens bremsevæske bør også byttes annenhvert år. Bremsevæsken absorberer fukt og når fuktigheten øker, senkes bremsevæskens kokepunkt. Når bremsevæsken koker, mister bremsesystemet bremsekraften og det kan oppstå svært farlige situasjoner.

- Det er viktig å sjekke hvilken type bremsevæske bilen din skal ha. Man kan ikke blande sammen ulike typer bremsevæsker, da disse har forskjellige egenskaper som kan redusere ytelsen og skade bremsesystemet. Hvis du må etterfylle bremsevæske er det viktig å vite hvilken type bremsevæske bilen din skal ha. Det pleier å stå i bilens introduksjonsbok, avslutter Nordseth.

Hos Vianor utfører vi reparasjon og vedlikehold av bremser og andre bilservicetjenester under samme tak. Finn ditt nærmeste Vianor-verksted her.


Siste nytt fra Vianor

August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juli, 2023

Tips for en bærekraftig bilreise i sommer

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og flere legger snart ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner kan du med noen enkle grep sikre en bærekraftig og økonomisk kjøretur.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.

Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie og alt tyder på at mange nordmenn velger å feriere i Norge i år. De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.