Aldring av dekk

Dekk slites ut etter hvert som de blir brukt, og mister gradvis egenskapene de hadde da de var nye. Mønsterdybden slites ned og gummien blir hardere, noe som gjør at de ikke lenger yter maksimalt og sørger for tilstrekkelig veigrep. Dekkenes anbefalte levetid er maksimalt 6 år i aktivt bruk, og opptil 10 år totalt.

Dekkenes egenskaper forringes nemlig ikke bare etter hvert som de blir brukt, men også av at de blir eldre. Brukte dekk kan derfor se gode ut, selv om virkeligheten er noe helt annet.

Ved hjelp av den såkalte DOT-merkingen kan man sjekke dekkenes produksjonsdato, og på den måten finne ut hvor gamle de er. DOT-koden er trykt inn i sideveggen på dekket, og består av fire siffer. De to første sifrene angir produksjonsuken og de to siste produksjonsår. DOT-koden 2318 vil for eksempel si at dekkene ble produsert i uke 23 i 2018.

Selve alderen forteller imidlertid bare halve historien, da dekkenes tilstand også påvirkes av hvor mye de har blitt brukt, og hvordan de har blitt lagret. Dekk skal lagres mørkt, svalt og tørt, i tillegg til at de må beskyttes fra direkte sollys. Dersom dekkene ikke har vært lagret på riktig måte, slites de ut mye fortere – noe som ofte kan være vanskelig å få dokumentert ved kjøp av brukte dekk.

Fordeler med nye dekk

Ved kjøp av brukte dekk er det viktig at de sjekkes ordentlig, for å sikre at dekkene faktisk er i god nok skikk til å kunne brukes forsvarlig. Norges Automobil Forbund (NAF) og andre eksperter råder bilister til å investere i nye dekk framfor å kjøpe brukt – spesielt når det gjelder vinterdekk, da disse har en såpass viktig oppgave ved kjøring under utfordrende forhold.

Nye dekk av høy kvalitet vil alltid yte bedre enn brukte dekk, selv når de er har blitt oppbevart på riktig måte. Aldringsprosessen i dekkene begynner med det samme de tas i bruk, og gummien blir langsomt hardere. Det finnes også fastsatte regler bileiere må følge, som blant annet krav til mønsterdybde. Minstekrav til mønsterdybde i sommerdekk er 1,6 mm. På vinterdekk er det minst 3 mm dybde som gjelder. Dekkene begynner derimot å miste egenskapene sine før de er slitt ned til minstekravet. Nye sommerdekk har omkring 8-9 mm mønsterdybde, mens vinterdekk ligger rundt 8-10 mm.

Sjekkliste ved kjøp av brukte dekk

Ved kjøp av brukte dekk er det en del ting man bør være oppmerksom på, for å forsikre seg om at dekkene fortsatt er i god nok stand. Dette gjelder for alle typer dekk, men spesielt for vinterdekk, ettersom disse er essensielle for godt veigrep og trygg kjøring på glatte veier. Det er også viktig at man velger dekk med riktig dimensjon, som er kompatible med kjøretøyet.

  • Mål mønsterdybden. Gjenstående mønsterdybde er en god indikasjon på hvor slitt dekket er. Minstekravet er 1,6 mm på sommerdekk, og 3 mm på vinterdekk. Alt under 5 millimeter mønsterdybde anses imidlertid som slitte dekk.
  • Sjekk dekkdimensjonen. Riktig dekkstørrelse som er kompatibel med kjøretøyet er avgjørende ved valg av dekk. Feil dimensjon gir feil rulleomkrets og kan i verste fall være farlig. Det kan også føre til mangler ved en EU-kontroll.
  • Kontroller dekkenes alder. Dekkets produksjonsdato er trykt inn i sideveggen og består av fire siffer. De to første sifrene er produksjonsuke og de to siste er produksjonsår. Gummi er ferskvare og brukte dekk bør ikke være eldre enn maks 5-6 år gamle.
  • Inspiser dekkene for skader. Gå nøye over hvert enkelt dekk og se etter skader, både utvendig og innvendig om mulig. Vær også oppmerksom på ujevn slitasje.
  •  Forhør deg om hvordan dekkene har blitt lagret. Det kan være vanskelig å få dokumentert, men dekk som har stått lagret bør ha hatt det svalt, mørkt og tørt.

Førsteklasses kvalitetsdekk hos Vianor

Prisen er en viktig faktor når man skal kjøpe nye dekk. Det kan være fristende å gå for det billigere alternativet, eller kjøpe brukte dekk i stedet for helt nye. Tester har derimot vist at «kjøp billig, kjøp dyrt» ofte viser seg å stemme, og at gode kvalitetsdekk er mer økonomiske enn billige dekk i det lange løp. Gode dekk er konstruert med materialer av høy kvalitet som gjør dem mer slitesterke, samtidig som de er sikrere og tilbyr bedre kjørekomfort. Et dekk med lavere kvalitet vil slites ut raskere, samtidig som høyere rullemotstand øker forbruket av drivstoff.

Vianor fører førsteklasses kvalitetsdekk fra flere ledende leverandører. Hos oss vil du finne vinterdekk og sommerdekk til personbiler, SUV-er, varebiler og bobiler mm. Finn dekkene selv i vår nettbutikk, eller kom innom ditt nærmeste Vianor serviceverksted for en hyggelig prat, så hjelper vi deg gjerne!

Hvis du trenger hjelp til å handle på nett, har vi også en guide med nyttig informasjon. Nede i det venstre hjørnet kan du bruke vår Live Chat til å komme i umiddelbar kontakt med en av våre representanter.

God tur og trygg reise!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk