Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

21.11.2023

Skader og slitasje på frontruten merkes særlig godt på solfylte dager, når det er støv i luften og solen skinner forholdsvis lavt. Om vinteren reduseres sikten ofte av snø, salt, søle eller frost på frontruten. Lyset fra den lave solen blender og skaper reflekser hvis frontruten er ripet opp.

– Ifølge undersøkelser fra den finske transport- og kommunikasjonsmyndigheten Traficom og observasjoner som Vianor har gjort, er frontruten i god stand hos kun halvparten av bilene i Finland. Særlig steinsprutskader går igjen, forteller Pekka Alanko, ansvarlig for bilvedlikehold hos Vianor.

Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte vindusviskere i tide. Å sørge for tilstrekkelig sikkerhetsavstand reduserer også risikoen for steinsprut og sprekker.

Steinsprutskader som er mindre enn en femkroning, kan vanligvis repareres

Det er ikke automatisk slik at frontruten må skiftes om den har fått steinsprut. Steinsprut på størrelse med en femkroning kan i de fleste tilfeller repareres, forutsatt at skaden ikke sitter helt ut i kanten på frontruten.

– Når det oppstår steinsprut, er det viktig å dekke over området med f.eks. tape og få det reparert øyeblikkelig. Reparasjonen tar ca. en halvtime, og du kan deretter kjøre videre med det samme, forklarer Alanko.

Hvis du har frontruteforsikring på bilen, betaler du vanligvis kun en egenandel. De fleste verksteder ordner opp med forsikringsselskapet, slik at kundene slipper å sende inn skademelding selv.

En sprekk i frontruten kan gjøre at bilen ikke består kontrollen

En sprekk eller omfattende steinsprut i synsfeltet utgjør en sikkerhetsrisiko. Ved en kjøretøykontroll vil det resultere i krav om reparasjon, og en sprekk i førerens synsfelt kan føre til at kontrollen ikke bestås. Sprekker blir generelt ikke reparert: Frontruten må byttes.

Selv om sprekken eller steinsprutskaden på frontruten ikke er direkte i førerens synsfelt, er det likevel lurt å få den fikset. Frontruten er en del av bilens strukturelle integritet, og denne svekkes hvis frontruten skades.

Frontruten er ofte utstyrt med systemsensorer som f.eks. kameraer, som skal hjelpe føreren. Riper, steinsprut og sprekker kan gå ut over funksjonen til disse sensorene. Hvis det er montert slike sensorer på frontruten, må systemet kalibreres etter at frontruten har blitt skiftet.

Slitte viskerblad gir redusert sikt og kan lage riper i frontruten

Slitte viskerblad visker dårlig og etterlater striper på frontruten som kan redusere sikten betraktelig – særlig når det er mørkt. I tillegg kan viskerblad som er i dårlig stand, lage riper i frontruten.

– Når du bytter frontrute, er det lurt å samtidig sjekke viskerbladene, slik at den nye frontruten ikke skades av slitte blad. Vær også oppmerksom på innsiden av frontruten. Rengjør innsiden av ruten jevnlig med et egnet vaskemiddel for å bevare god sikt, påminner Alanko.

Det finnes to typer viskerblad: med og uten ramme. Innrammede viskerblad har en metallramme som bladet er festet i, mens rammeløse blad er utelukkende i gummi på utsiden. Rammeløse viskerblad brukes særlig om vinteren, og har den fordelen at de ikke fryser like lett som blad med metallramme.

– Viskerbladene bør skiftes når de ikke lenger rengjør frontruten godt. Slitasjen på bladene avhenger både av bruken og faktorer som eksponering for sollys, veisalt og støv. Noen ganger varer bladene lenge, og andre ganger slites de relativt raskt, påpeker Alanko.

Spylervæske selges både som ufortynnet konsentrat og bruksklar blanding. Spesielt om vinteren er det en god idé å kontrollere frysepunktet til væsken før du fyller spylervæsketanken.


Siste nytt fra Vianor

Juni, 2024

Ferieklar? Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie! De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper, sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


Mai, 2024

Tips for en bærekraftig bilsommer

Sommerferien begynner å nærme seg, og mange skal snart legge ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner, kan du med noen enkle grep sikre en trygg og økonomisk kjøretur.

Husk etterstramming etter hjulskift

Like viktig som å få sesongdekkene på bilen, er det å etterstramme hjulboltene etter 5-10 mils kjøring. Dette er høyst nødvendig, uavhengig av om du selv eller profesjonelle har gjort hjulskiftet.


Mars, 2024

Slik kjøper du riktige dekk på nettet

Når du skal kjøpe dekk, kan det dukke opp flere spørsmål: Vil jeg kunne velge de riktige dekkene til bilen min? Hva skjer om jeg kjøper feil dekkstørrelse? Hvordan leveres dekkene? Når du kjøper dekk i Vianors pålitelige nettbutikk, er prosessen rask og enkel. Du kan kjøpe dekk med montering og bestille en time til dekkskift, eller hente dekkene uten montering hos ditt lokale servicesenter. Med vår fornøydgaranti kan du også prøve dekkene uforpliktende, og evt. bytte de med andre dekk innen 30 dager ved behov.


Februar, 2024

Reidar Samuelsen blir administrerende direktør i Vianor Norge

Reidar Samuelsen er ansatt som administrerende direktør i Vianor Norge, fra senest 1. mai 2024. I sin rolle vil Reidar Samuelsen lede Vianor Norges salg og drift av dekk, dekktjenester og multimerkebiltjenester til forbrukere og bedriftskunder. Reidar Samuelsen har tidligere jobbet som leder av B2B i Vianor, og nå sist som salgsdirektør i Gjerde&Byhring AS.


November, 2023

Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

En intakt frontrute har mye å si for trafikksikkerheten, da sprekker og steinsprut reduserer sikten. Å kontrollere at frontruten og viskerbladene er i god stand, er en enkel måte å ivareta trafikksikkerheten på – både din egen og andres. Skader på frontruten påvirker dessuten kjøretøyets strukturelle integritet og funksjonen til integrerte sensorer. Steinsprutskader kan vanligvis repareres hvis det skadde området er mindre enn en femkroning og ikke ligger helt ut i kanten på frontruten. Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte viskerbladene i tide.


Oktober, 2023

Hvordan velge riktig type vinterdekk?

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.


August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Oktober, 2021


Oktober, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.