Dekkstøy er et velkjent fenomen som alle sjåfører i større eller mindre grad har vært borti. Utviklingen av motorer og inntoget av elbiler sørger for mer og mer stillegående kjøretøy, som til gjengjeld gjør at støyen fra dekkene blir mer fremtredende.
For en stille og behagelig kjøreopplevelse, er valget av dekk avgjørende – moderne kvalitetsdekk har langt på vei eliminert støyen fra dekkene, selv ved bruk av pigger.
Hva forårsaker støy fra dekkene
Støy fra dekkene skapes av gummien som presses mot underlaget mens man kjører, og kan naturligvis ikke helt og holdent unngås. Derimot er det stor forskjell på dekk og hvor mye støy de genererer. Det varierende støynivået er basert på kvaliteten av materialet som er brukt til å produsere dekket, gummiblandingen, konstruksjonen og dimensjonen, samt underlaget og hvor fort man kjører. Moderne kvalitetsdekk er mer stillegående enn billigere dekk, samt at de gir betraktelig bedre kjørekomfort.
Etter hvert som dekk brukes og eldes, blir de også hardere. Desto hardere og mer slitt et dekk er, desto mer støy vil det produsere. Dekkenes anbefalte levetid er omkring 6 år i aktivt bruk, og opptil 10 år totalt. Ved å oppbevare dekkene på riktig måte kan man forlenge levetiden, og sørge for at gummien holder seg bedre over tid. Dekk skal lagres kjølig, mørkt og tørt.
Dekkdimensjonen har også innvirkning på hvor mye støy et dekk genererer, der større dekk og lavprofil dekk med en stivere konstruksjon generelt sett lager mer lyd. I 2012 ble EUs dekkmerkingssystem innført, som gjør det lettere å sammenligne dekk. Etiketten inneholder blant annet informasjon om dekkstøy, på en skala fra A-C. Merk imidlertid at volumet er målt utenfor kjøretøyet – ikke inne i kupeen – og er derfor heller en indikasjon på hvor mye støy dekket produserer for sjåføren og passasjerene.
Teknologiske framskritt gir mindre støy
Dekkindustrien er i konstant utvikling, der dekkprodusentene bruker store ressurser på utvikling av produktene sine. Etter hvert som flere og flere kjører stillegående el- og hybridbiler, oppstår et nytt behov for neste generasjons dekk med lavt dekkstøy.
Innovasjon og teknologiske framskritt sørger for at dekkene stadig blir bedre, som blant annet inkluderer økt fokus på energieffektive og miljøvennlige dekk, samt å redusere støy fra dekkene. Et resultat av dette er SilentDrive™-teknologien fra Nokian Tyres, som oppnår svært lave støynivåer. Dette blir gjort ved å fokusere på dekkenes struktur, mønster og gummiblanding, samt tykkelsen på slitebanen. I tillegg bidrar strategisk plassering av piggene i piggdekk til at støyen fra dekkene absorberes, som både gir et mer behagelig lydbilde og økt kjørekomfort.
Det piggfrie vinterdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 kombinerer suverent vintergrep med maksimal kjørekomfort og lavt dekkstøy, og har kommet godt ut i flere tester. Dekket kommer også i en egen utgave til el- og hybridbiler.
Piggdekk eller piggfritt?
Valget mellom piggdekk eller piggfrie vinterdekk er det mange som lurer på. En av faktorene når man skal velge vinterdekk er nettopp hvor mye støy de produserer. Dette blir spesielt aktuelt for dem som kjører stillegående elbiler, som det stadig blir flere av – Norge har faktisk den høyeste andelen av elbilsjåfører i hele verden, og fortsetter å stige.
Piggdekk har historisk sett vært valget som produserer mest støy, men dette er i ferd med å endre seg etter hvert som nyvinninger og framskritt innenfor dekkproduksjon fortsetter å utvikles. I dag finnes det piggdekk som er laget spesielt med redusert støy i tankene – et av de dekkene er testvinneren Nokian Tyres Hakkapeliitta 10. Dette piggdekket kommer med overlegent grep på is og snø, og fokuserer samtidig på maksimal kjørekomfort og lite støy. Hakkapeliitta 10 kommer også i en egen utgave til hybrid- og elbiler, som inkluderer SilentDrive™-teknologi.
Hvordan redusere dekkstøy
Som bileier og sjåfør kan man påvirke hvor mye støy dekkene lager, til en viss grad. Først og fremst gjelder det å velge gode kvalitetsdekk, som både produserer mindre støy og gir økt kjørekomfort sammenliknet med dekk av dårligere kvalitet. Deretter gjelder det å ha rutiner for vedlikehold av dekkene, som gjør at de holder seg gode over tid. Etter hvert som dekkene blir mer slitt, er det fordelaktig at man sørger for jevn slitasje. Hvis dekkene slites ujevnt, vil dette senere kunne generere ekstra støy. Sørg for at dekkene er balansert, og at de roteres når du skifter hjul.
Hvor fort man kjører har også innvirkning på hvor mye støy dekkene produserer. Ved å kjøre smart, rolig og jevnt, forlenger man både dekkenes og kjøretøyets levetid, samtidig som man blir utsatt for mindre støy.
Husk også på at endringer i lydbildet gjør oss mer oppmerksomme på støy. Mange opplever for eksempel at dekkene bråker fælt når man bytter fra vinterdekk til sommerdekk, ettersom støyen som genereres av de to dekktypene er ulike. På samme måte vil eldre dekk med mindre mønsterdybde også skape annen støy enn nyere dekk.
God tur og trygg reise!