Gjør deg klar for bilferien!

25.05.2022

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... Det er ikke til å stikke under en stol at ferie på hjul kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Her kommer våre beste tips for bilferie-sommeren!

Vianors sjekkliste for en god bilferie:

  • Sjekk klimaanlegget
  • Sjekk dekkene: mønsterdybde, lufttrykk og generell tilstand
  • Husk å sjekke reservedekket – ha kontroll på jekk og hjulvinne
  • Sjekk væskenivåer: motorolje, kjølevæske, bremsevæske etc.
  • Sikre god sikt ved å bytte vindusviskere, grundig vask på innsiden av rutene og tilstrekkelig spylervæske
  • Kontroller lysene – også på henger og campingvogn
  • Pakk fornuftig, fordel vekten og sikre lasten
  • Ha nødvendig utstyr som refleksvest, varseltrekant og førstehjelpssett lett tilgjengelig
  • Pust med magen og husk solkrem!

Synes du det er mye å huske på eller synes du det er vanskelig å få sjekket bilen selv? I juni og juli tilbyr vi Ferieklar bil til kun 498,-. Ta kontakt med ditt nærmeste Vianor servicesenter eller ring for bestilling!

Klimaanlegg

På sitt aller beste kan Sommer-Norge by på dager med strålende sol og intens varme. Da er det godt å kunne sette på klimaanlegget og nyte sval og frisk luft inne i bilen. Dersom AC-anlegget ikke lenger blåser kaldt eller du opplever ubehagelig lukt i kupéen, kan det være på tide med en AC-service eller AC-rens.

Dekksjekk

Dekkets kvalitet og tilstand er helt avgjørende for sikkerheten, uavhengig om du har kjøpt nye dekk eller skiftet til de gamle i våres. Dekk av høy kvalitet gir deg bedre forutsetninger dersom en situasjon skulle oppstå, særlig når det gjelder bremselengder og vannplaning.

Mønsterdybden like viktig på sommeren som vinteren

I typisk norsk sommervær, nemlig regnvær, er tilstrekkelig mønsterdybde avgjørende for sikkerheten. Nyere tester viser at bremselengden til et sommerdekk med 2 mm mønsterdybde er over 12 meter lenger enn bremselengden med et nytt dekk. I praksis vil dette si at dekk som fortsatt er lovlige, men under anbefalt mønsterdybde, har tre billengder lenger stopplengde enn litt brukte dekk med 7 mm gjenstående mønsterdybde.

Synes du selv det er vanskelig å bedømme om mønsterdybden er bra nok, kan du komme innom ditt nærmeste Vianor servicesenter for en sjekk. Vi benytter et digitalt verktøy, SnapSkan, som måler mønsterdybden raskt, enkelt og presist.

For å gjøre det enklere for sjåfører å kontrollere mønsterdybden selv har Nokian Tyres utviklet slitasjeindikator og vannplaningsvarsler. Slitasjeindikatoren er tall på dekkbanene som viser mønsterdybden i millimeter, slik at du vet om dekket er sikkert eller ikke. I tillegg har dekket en vannplaningsvarsler som viser når risikoen for vannplaning øker. Midt på mønsteret finnes et dråpesymbol som forsvinner når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter.

Sjekk lufttrykk

Riktig lufttrykk er viktig fordi det reduserer dekkslitasje og rullemotstand betydelig. Hva som er riktig lufttrykk for din bil, finner du i brukerhåndboken som fulgte med bilen. Husk at lufttrykket påvirkes av temperaturen. Når det blir kaldt synker lufttrykket, og når det blir varmt vil det øke.

Dekkenes lufttrykk bør alltid måles på kalde dekk, ettersom kjøring varmer opp dekkene. Hvor du foretar målingen vil også kunne påvirke resultatet. I en varm garasje kan temperaturen være så mye som 30 ˚C høyere enn ute, eller omvendt om du sjekker dekkene i en kjølig hall på en varm sommerdag. Lufttrykket inne vil da være for lavt eller høyt i forhold til temperaturen ute.

Pakk fornuftig

Bilen kan fort bli svært fullpakket når hele familien skal på tur. Sørg for å pakke riktig og fornuftig, både av praktiske og sikkerhetsmessige grunner.

Hvor i bilen vekten er fordelt, er viktig for din kjøreglede og passasjerenes sikkerhet. Sjekk maksvekten for bilen din, slik at du vet hvor mye den kan lastes med. Fordel vekten av all bagasjen på midten ved å pakke de tyngste veskene så langt frem i bagasjerommet som mulig. Legg bagasjen mot sidene og seteryggen i bagasjerommet, og bruk festekroker om du har. Unngå å ha løse gjenstander liggende inne i bilen, på hattehyllen eller i baksetet. Om du bruker takstativ eller takboks, må du forsikre deg om at lasten er ordentlig fastspent, og ikke overskrider bilens tillatte takvekt.

Sjekk sikt, væsker og motorolje

Pass på at du får best mulig sikt ved å vaske bilrutene innvendig før avreise. Slik unngår du merker og film på frontruten som forstyrrer og reduserer sikten i varierende vær og lysforhold. Pass på at det er nok spylevæske på beholderen, og ta gjerne med en ekstra kanne for påfyll ved behov. Er det lenge siden vindusviskerne ble inspisert eller skiftet, bør du også gi dem en kjapp kontroll - de må naturlig nok skiftes ut fra tid til annen.

Sørg for at bilen har nok og riktig kjølevæske. God og riktig blandet kjølevæske øker motorens koketemperatur til opp mot 134 grader.

Sjekk motoroljen ved å peile og etterfylle ved behov. Oljen smører, kjøler og renser motoren, vær derfor påpasselig med å skifte denne på anbefalt intervall – gjerne årlig - og kontroller nivå før du legger ut på langtur.

Kontroller lys

Å sjekke om lysene på bilen fungerer er enkelt og raskt, og er derfor smart å ta seg tid til før avreise. På moderne biler skal en få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått, men det er uansett lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset. Om du skal ha med tilhenger, campingvogn eller sykkelstativ, må du sjekke at blinklys og bremselysene fungerer overalt og er synlige.

Nødvendig utstyr

Når bilen er full av fiskestenger, telt, soveposer, klær for all slags vær og alt annet familien måtte trenge, er det ikke så lett å si om du har det du trenger for potensielle uhell langs veien. Sørg for å ha varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig, slik at du ikke må pakke ut hele bilen for å finne det igjen ved behov. En nødpakke med vann, startkabler, lommelykt og utstyr for å skifte hjul bør være tilgjengelig. Ha også et førstehjelpssett lett tilgjengelig.

Reservedekk

Ifølge NAF er punkteringer en av de vanligste årsakene til at biler blir stående fast i trafikken. Før var det standard med jekk og reservehjul i bilen, men flere bilprodusenter har byttet ut det med punkteringsvæske og kompressor. På nyere biler har ekstra hjul blitt nedprioritert på bekostning av plass og design. De har ofte et mindre dekk av mini-typen, som har flere kjørebegrensninger.

Husk at et reservehjul er beregnet for begrenset bruk; kun for å få deg frem til nærmeste verksted. Om du ikke har testet jekken før, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan den fungerer før et potensielt uhell finner sted. Har du verken reservehjul eller punkteringsutstyr, er du avhengig av veihjelp ved en eventuell punktering.

God tur – og husk solkrem

Liker du å ta bilder på tur? Del gjerne dine bilferie-bilder med oss på Instagram med #ferieklarbil og #vianornorge


Siste nytt fra Vianor

Juni, 2024

Ferieklar? Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie! De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper, sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


Mai, 2024

Tips for en bærekraftig bilsommer

Sommerferien begynner å nærme seg, og mange skal snart legge ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner, kan du med noen enkle grep sikre en trygg og økonomisk kjøretur.

Husk etterstramming etter hjulskift

Like viktig som å få sesongdekkene på bilen, er det å etterstramme hjulboltene etter 5-10 mils kjøring. Dette er høyst nødvendig, uavhengig av om du selv eller profesjonelle har gjort hjulskiftet.


Mars, 2024

Slik kjøper du riktige dekk på nettet

Når du skal kjøpe dekk, kan det dukke opp flere spørsmål: Vil jeg kunne velge de riktige dekkene til bilen min? Hva skjer om jeg kjøper feil dekkstørrelse? Hvordan leveres dekkene? Når du kjøper dekk i Vianors pålitelige nettbutikk, er prosessen rask og enkel. Du kan kjøpe dekk med montering og bestille en time til dekkskift, eller hente dekkene uten montering hos ditt lokale servicesenter. Med vår fornøydgaranti kan du også prøve dekkene uforpliktende, og evt. bytte de med andre dekk innen 30 dager ved behov.


Februar, 2024

Reidar Samuelsen blir administrerende direktør i Vianor Norge

Reidar Samuelsen er ansatt som administrerende direktør i Vianor Norge, fra senest 1. mai 2024. I sin rolle vil Reidar Samuelsen lede Vianor Norges salg og drift av dekk, dekktjenester og multimerkebiltjenester til forbrukere og bedriftskunder. Reidar Samuelsen har tidligere jobbet som leder av B2B i Vianor, og nå sist som salgsdirektør i Gjerde&Byhring AS.


November, 2023

Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

En intakt frontrute har mye å si for trafikksikkerheten, da sprekker og steinsprut reduserer sikten. Å kontrollere at frontruten og viskerbladene er i god stand, er en enkel måte å ivareta trafikksikkerheten på – både din egen og andres. Skader på frontruten påvirker dessuten kjøretøyets strukturelle integritet og funksjonen til integrerte sensorer. Steinsprutskader kan vanligvis repareres hvis det skadde området er mindre enn en femkroning og ikke ligger helt ut i kanten på frontruten. Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte viskerbladene i tide.


Oktober, 2023

Hvordan velge riktig type vinterdekk?

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.


August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Oktober, 2021


Oktober, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.