Hva er ET på felger?

Innpresset på en felg omtales ofte som ET, og er en spesifikasjon som refererer til avstanden mellom monteringsflaten og felgens senterpunkt. Innpress er et mål som tilsier hvor langt inn felgene burde plasseres i forhold til senterpunktet – hvis innpresset ikke stemmer, kan det resultere i at hjulet støter mot skjermens ytterkant eller støtdemperen. Bredden på felgene, hvor store dekkene er, og hva slags bil du har avgjør dette målet.

Innpresset måles i millimeter og oppgis med en positiv eller negativ tallverdi. Det kan også være null. Hvis målet er større enn halvparten av felgens bredde har felgen positivt innpress, mens det er negativt om målet er mindre enn halvparten av felgens bredde. Et lavt innpress vil resultere i at felgen sitter langt ut, mens et høyt innpress betyr at felgen sitter lenger inne, nærmere bilen.

Hvordan måle ET på felger?

ET er et mål som er viktig for å sørge for at felgen sitter riktig på bilen, og for å unngå problemer som at dekkene slites ujevnt og at kjøringen blir ustabil. Felgens innpress er trykt inn i selve materialet, vanligvis på innsiden av felgen. Det kan for eksempel være oppført som ET35. I det tilfellet vil det si at det er 35 mm mellom felgens midtpunkt og monteringsflaten – flaten som møter hjulnavet når felgen er montert på bilen.

Man kan også måle innpresset selv. Det regnes ut ved å først måle felgens faktiske bredde, og deretter dele tallet man får på to. Det gir deg felgens såkalte senterlinje. Deretter måler man felgens dybde, som gjøres på den indre felgbanen. Den måles fra monteringsflaten og helt ut til felgens ytterkant. Nummeret du får her skal trekkes fra tallet som representerer senterlinjen, og dermed sitter man igjen med felgens innpress.

Hvis du er usikker på hvilket innpress dine felger har, kan du komme innom ditt nærmeste Vianor serviceverksted og få hjelp av våre erfarne mekanikere.

Velg riktige felger til ditt kjøretøy

Endringer i innpresset vil både påvirke geometrien til hjulene, og hvordan hjulopphenget belastes. Størrelsen er viktig når det kommer til dekk og felg for bil. Like viktig er det at innpresset på felgene stemmer overens med kjøretøyet ditt når du skal velge nye felger.

Ulike biler vil ha forskjellige krav til innpress. Dette er avhengig av blant annet felgens bredde, størrelsen på dekket, og kjøretøyets geometri. Du finner spesifikasjoner fra bilprodusenten i bilens instruksjonsbok, som informerer om hvilket innpress bilen skal ha.

Endring av innpress ved kjøp av felger

I Norge har vi regler for hvor mye avvik det er tillatt å ha når man bytter felger. Disse reglene er på plass for å sikre kjøresikkerhet og unngå at potensielt farlige situasjoner oppstår i trafikken. Hvis innpresset avviker for mye, kan det blant annet føre til at hjulet støter mot skjermens ytterkant eller støtdemperen.

Derfor er det kun tillatt å endre innpresset opptil pluss eller minus 7,5 mm per side, eller 15 mm per aksel, i forhold til bilprodusentens spesifikasjoner. Hvis innpresset endres mer enn dette, skal kjøretøyet tas med til Trafikktilsynet for godkjenning.

Positivt eller negativt innpress

Positivt innpress, eller et høyt ET-nummer, betyr at monteringsflaten på felgen er forskjøvet utover felgens midtlinje. Det resulterer i at felgen sitter nærmere kjøretøyets bremser og har mindre sporvidde. En felg med positivt innpress vil derfor også sitte nærmere bilens karosseri. Dette kan være gunstig for kjøretøy som trenger ekstra plass mellom felgen og bremsekomponentene.

Negativt innpress, eller lavt ET-nummer, betyr at monteringsflaten på felgen er forskjøvet innover felgens midtlinje. Det sørger for at felgen stikker lengre ut fra kjøretøyets bremser og har større sporvidde. En felg med negativt innpress vil derfor stikke lengre ut fra kjøretøyets karosseri og kan gi et mer sportslig utseende. Det kan også gi bedre stabilitet og håndtering i noen tilfeller, men vil samtidig føre til økt slitasje på bilens komponenter.

Kjøp nye felger hos Vianor

Hos Vianor har vi et stort utvalg av både felger og dekk fra ledende leverandører. Du kan handle på nettet, der du vil finne informasjon og spesifikasjoner for hvert enkelt produkt – det er både enkelt og trygt! Hvis du lurer på hvilke produkter som passer til din bil, kan du bruke vår felgvelger eller dekkvelger til å finne de riktige produktene.

Du kan også komme innom en av våre mange forhandlere, der våre eksperter kan hjelpe deg med å finne felger med riktig innpress i henhold til bilprodusentens spesifikasjoner. Du kan også kontakte oss via telefon, e-post, eller Live Chat.

God tur og trygg reise!

ET - felgens innpress

På tide med nye felger?

Test vårt enkle felgsøk! Finn felgene du ønsker deg og som passer til din bil ved å legge inn registreringsnummer, bilmodell eller felgstørrelse.

Finn felger