Hvorfor kjøre inn dekk

Når du tar godt vare på dekkene dine, varer de lenger. Det kan dreie seg om alt fra vedlikehold og riktig oppbevaring av dekkene, til at nye dekk blir kjørt inn på riktig måte. Alle typer dekk har en innkjøringsperiode, uansett om det er sommerdekk, vinterdekk, eller piggdekk. 

Sommerdekk og piggfrie vinterdekk som er helt nye har en tynn hinne utenpå, og kan være glattere enn de er normalt. Dette kommer av at det blir brukt silikon i produksjonen, for at dekkene skal slippe formen de sitter i etter vulkaniseringen.

Silikonet som sitter igjen i slitebanen må slites bort før dekket fungerer optimalt. På asfalt vil dette skje raskt, i løpet av noen få kilometer – hvis man derimot kjører på snøføre, kan prosessen ta lengre tid. Av den grunn bør piggfrie vinterdekk monteres på bilen i god tid før snøen faller og kjøres inn på barmark, slik at belegget slites bort effektivt. På den måten unngår man unødvendig glatte dekk med forlenget bremselengde.

Noen dekk kan også være konstruert på en slik måte at mønsteret skal slites til før man oppnår maksimalt veigrep. I innkjøringsperioden er det viktig at man kjører forsiktig, spesielt på våte veier som kan være ekstra glatte.

Innkjøring av piggdekk

Når det kommer til piggdekk, er det ekstra viktig at dekkene blir kjørt skikkelig inn på riktig måte. Dette sørger for at piggene fester seg ordentlig, slik at gummien legger seg rundt piggen. På den måten forhindrer man i større grad at piggene senere løsner under kjøring. Piggdekk skal kjøres inn sakte og rolig, mens man unngår store akselerasjoner, nedbremsinger, og hastigheter generelt. 

Om mulig bør man også unngå skarpe svinger de første milene på nye piggdekk. Generelt sett anbefales det at man holder seg i hastigheter som ikke overskrider 80 km/t og følger ekstra godt med de første 50-60 kilometerne, som er de mest kritiske.

Dekkprodusentene har egne anvisninger vedrørende innkjøringslengden. Det anbefales å følge denne for at piggene skal få skikkelig tak. Også her forekommer det en form for vulkanisering mellom piggen og gummien i dekket, som gjør at de festes godt. 

Merk også at selv om piggene ikke nødvendigvis faller ut, kan de ved uforsiktig innkjøring feste seg for høyt i pigghullet. Dette resulterer i at overhenget blir for høyt og piggen bøyer seg bakover, som gir nedsatt funksjonalitet.

Av samme grunn er det viktig at piggdekkene settes på i samme rulleretning som de ble kjørt inn i, etter at de har vært lagret under sommersesongen.

Sjekkliste for innkjøring av nye dekk

Alle nye dekk burde kjøres inn. Hvor lang innkjøringsperioden er vil variere, og dekkprodusentene kommer med en anbefalt kjørelengde for sine dekk. Hvis du kjøper dekk hos oss eller tar turen innom et av våre Vianor serviceverksteder kan du snakke med en erfaren fagperson, som kan gi deg tips og råd.

Følgende er viktig å huske på ved innkjøring av dekk:

  • Nye dekk bør kjøres inn for at dekket skal feste seg skikkelig på felgen, samt at hinnen etter produksjonen skal forsvinne
  • Innkjøringsperioden varierer, som oftest fra omkring 500 kilometer til maksimalt 1000 kilometer
  • I innkjøringsfasen bør man kjøre forsiktig, samt unngå kraftig bremsing, akselerering, og svingning
  • Sørg for riktig lufttrykk i dekkene, og sjekk gjerne dekktrykket regelmessig i de første dagene/ukene etter at nye dekk har blitt montert, basert på hvor mye du kjører
  • De første 50-60 kilometerne er den mest kritiske fasen, men det anbefales å følge ekstra godt med under hele innkjøringsfasen
  • I den kritiske fasen er det anbefalt at man holder seg under 80 km/t
  • Sommerdekk og piggfrie vinterdekk vil ofte være ekstra glatte under innkjøringen, som fører til økt bremselengde
  • Ved bruk av piggdekk er det spesielt viktig med innkjøring, slik at piggene får festet seg skikkelig
  • Innkjøringen burde skje på barmark, og det er derfor lurt å sette på nye vinterdekk i god tid før snøen faller

Innkjøring av dekk er en viktig del av bilens vedlikehold. Hvis du nylig har skiftet dekkene på bilen din, bør du kjøre inn dekkene før du begynner å kjøre på dem for fullt. Dette vil sikre at dekkene får den beste ytelsen, og maksimaliserer levetiden. Innkjøring er en prosess som tar tid, og det kan være fristende å sluntre unna, eller korte ned fasen. Innsatsen man legger ned er derimot vel verdt det, og sørger for at dekkene fungerer optimalt og lengre.

God tur og trygg reise!

Kjøp dine nye dekk hos Vianor!

På tide med nye dekk?

Her kan du enkelt finne riktige dekk til bilen din vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk