Dette betyr varsellampene

10.07.2020

Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Når en varsellampe tennes, betyr det at en del i bilen har begrenset eller manglende funksjon. Fargen på varsellampen er avgjørende for hvor kritisk feilen er. Som hovedregel er:

  • Oransje eller gul lampe betyr at det er et problem, men at det går greit å kjøre videre en begrenset strekning. Du bør sørge for å få bilen på verksted så snart som mulig for å sjekke feilen.
  • Rød lampe betyr at du bør stoppe snarest mulig på et sikkert sted, kontrollere hva symbolet som lyser rødt betyr i bilens instruksjonsbok, og ta kontakt med veihjelp for å transportere bilen til et verksted ved behov.
  • Grønne eller blå lamper er indikasjonslamper for forteller deg at et system er aktivert, for eksempel fjernlys, blinklys og cruise control.

 

Feilkoder ved tente varsellamper

For å avdekke hvorfor en varsellampe i bilen tennes, må en mekaniker på verksted lese av feilkodene fra bilens styreenheter. Feilkodene gir nøyaktig informasjon om når og hvor mange ganger lampen har blitt tent. Denne informasjonen er viktig, blant annet fordi forsikringsselskapet kan hevde at eventuelle skader er «brukerfeil» eller selvforskyldt dersom en som bileier ikke stopper eller kjører rett til verksted når en lampe tennes med rødt lys. I verste fall kan du selv ende opp med å måtte betale reparasjonskostnadene.

Les mer om feilkodeavlesning her

 

De vanligste og viktigste varsellampene

Varsellampene kan variere ut fra bilmerke og årsmodell, men du vil finne en enkel forklaring for alle symbolene i instruksjonsboken for din bil. Her får du noen av de vanligste og viktigste varsellampene du bør vite betydningen av.

 

Motorfeil

varsellampe motorfeil

Dette symbolet betyr at det er noe galt med motoren. Om lampen lyser oransje eller gult, kan du forsiktig kjøre til nærmeste verksted for hjelp. Dersom denne varsellampen lyser rødt, må du stoppe bilen så snart som mulig på et sikkert sted, og be om assistanse fra en redningstjeneste for å få bilen til verksted.

Oljetrykk

varsellampe oljetrykk

Ser du at dette symbolet lyser, er det enten for lite olje igjen, eller så har motoren mistet oljetrykket. Velger du å overse dette og fortsette å kjøre, kan motoren få alvorlige skader. Stopp bilen, kontroller oljenivået og start deretter bilen igjen i maks fem sekunder, for å se om lampen slukkes. Om den ikke slukkes, må du ringe etter assistanse fra en redningstjeneste som kan ta bilen til verksted, slik at du unngår kostbare motorskader.

Motortemperatur

varsellampe motortemperatur

At denne varsellampen tennes, betyr at temperaturen til kjølevæsken er for høy. Fortsetter du å kjøre med denne lampen tent, risikerer du store motorskader. Du bør heller stoppe bilen, vente til temperaturen synker og deretter etterfylle med kjølevæske. Om lampen fortsatt lyser, må du transportere bilen til nærmeste bilverksted.

 

Batteri / lade-lampe

varsellampe batteri

Dette symbolet med lys betyr at ladespenningen er utenfor normalen. Ta bilen med til et verksted for kontroll av batteri og ladesystemet.

Dekktrykk

varsellampe dekktrykk

Mange nyere bilmodeller har et system som kontrollerer lufttrykket i dekkene. Om dette symbolet tennes, er lufttrykket for lavt i et eller flere hjul. Stopp og kontroller dekktrykket, eventuelt fyll luft på nærmeste bensinstasjon. Kontakt et dekkverksted om lampen fortsatt er tent. 

 

 

Bremseindikator

varsellampe bremseindikator

At denne lampen tennes, betyr at det er en feil på bremsesystemet. Det kan skyldes at det er for lite bremsevæske, eller at noen av bremsene er satt ut av funksjon. Ta bilen med til nærmeste bilverksted for kontroll.

 

Slitasjevarsel for bremsekloss

varsellampe slitasjeindikator

Ser du denne lampen lyse, er bilens bremsebelegg slitt og bør byttes. Det er en elektrisk sensor som har da gitt signal. Du bør få byttet bremsebelegg så snart som mulig.

 

 

ABS varsellampe

varsellampe ABS

Hvis denne lampen fortsetter å lyse mens du kjører, er det noe feil på systemet som sørger for at bilens hjul ikke låses ved kraftig nedbremsing (ABS-bremser). For sikkerhetsskyld bør du ta bilen med til verkstedet for kontroll.

Antiskrens-systemet

varsellampe antiskrens

Denne lampen blinker når bilens antiskrens-system prøver å stabilisere kjøringen, og motvirke en sladd. Det er ikke farlig, men her bør du senke hastigheten og kjøre forsiktig på glatte underlag.

Servicelampe

varsellampe service

Noen nyere bilmodeller har ikke faste serviceintervaller, men trenger derimot service etter angitte km eller tider. Denne lampen betyr ganske enkelt at det er på tide at bilen får gjennomgå en service.
Her kan du bestille time for service på din bil.  

 

Airbag

varsellampe airbag

Denne varsellampen betyr at det har oppstått en feil med bilens airbag system. Det kan innebære at kollisjonsputen ikke vil løse seg ut ved en eventuell kollisjon. Ta bilen med til ditt nærmeste verksted, og la en mekaniker utføre en nøye feilkodeavlesning.

 

Parkeringsbrems

varsellampe parkeringsbrems

Dersom lampen til parkeringsbremsen lyser selv om du har løsnet håndbrekket, kan det være at håndbrekket har satt seg fast, eller at det mangler bremsevæske.

Varsel for dieselpartikkelfilter

varsellampe dieselpartikkefilter

Dette symbolet varsler om at partikkelfilteret som fanger opp sotpartikkler fra dieselbiler holder på å bli tett. Vanligvis renser bilen seg selv når motoren har kommet opp i høyere temperaturer. Se i instruksjonsboken for informasjon om hva som er egnet tiltak for akkurat din bilmodell.  Hvis du er usikker, bør du ta kontakt med nærmeste verksted.

 


Siste nytt fra Vianor

Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg
Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Sommerpraten: Sommer på hjul med Per Morten
Vi har snakket med et knippe av våre ansatte i Vianor om deres ferieplaner. De gir deg sine beste tips for en optimal bilferie! I dag går turen til Vianor Tynset, og avdelingsleder Per Morten Aasegård.

Sommerpraten del 2: Sommer på hjul
Vi har snakket med et knippe av våre ansatte i Vianor om deres ferieplaner. De gir deg sine beste tips for en optimal bilferie! I dag har vi tatt sommerpraten med Barbro Johansen, markedskoordinator i Nokian Tyres og Vianor.

Dette betyr varsellampene
Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien
Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!

 


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk
Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

 


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER
Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk
Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

 


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk
I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.

Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser
Dekk er et viktig utstyr som påvirker bilens sikkerhet, da de er kjøretøyets eneste kontaktpunkt med veibanen. Når du kjøper nye dekk, kan billigere dekk virke som et godt alternativ for lommeboka, men på lang sikt er ofte kvalitetsdekk mer lønnsomt og fremfor alt sikrere.

 


Mars, 2020

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare
Vi ivaretar sikkerheten til våre kunder og ansatte. På alle våre servicesentre har tiltak blitt iverksatt for å håndtere korona-situasjonen, slik at kunder kan få et trygt besøk hos oss. Vi følger situasjonen nøye, og iverksetter tiltak etter utviklingen og anbefalinger.

 


Februar, 2020

Sjekk dette før du legger ut på langtur med bilen
Dette er sjekkpunktene på dekkene du må gå gjennom før du legger ut på lange kjøreturer i vinterferien.

 


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde
Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.

 


Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier