Dette betyr varsellampene

10.07.2020

Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Når en varsellampe tennes, betyr det at en del i bilen har begrenset eller manglende funksjon. Fargen på varsellampen er avgjørende for hvor kritisk feilen er. Som hovedregel er:

  • Oransje eller gul lampe betyr at det er et problem, men at det går greit å kjøre videre en begrenset strekning. Du bør sørge for å få bilen på verksted så snart som mulig for å sjekke feilen.
  • Rød lampe betyr at du bør stoppe snarest mulig på et sikkert sted, kontrollere hva symbolet som lyser rødt betyr i bilens instruksjonsbok, og ta kontakt med veihjelp for å transportere bilen til et verksted ved behov.
  • Grønne eller blå lamper er indikasjonslamper for forteller deg at et system er aktivert, for eksempel fjernlys, blinklys og cruise control.

 

Feilkoder ved tente varsellamper

For å avdekke hvorfor en varsellampe i bilen tennes, må en mekaniker på verksted lese av feilkodene fra bilens styreenheter. Feilkodene gir nøyaktig informasjon om når og hvor mange ganger lampen har blitt tent. Denne informasjonen er viktig, blant annet fordi forsikringsselskapet kan hevde at eventuelle skader er «brukerfeil» eller selvforskyldt dersom en som bileier ikke stopper eller kjører rett til verksted når en lampe tennes med rødt lys. I verste fall kan du selv ende opp med å måtte betale reparasjonskostnadene.

Les mer om feilkodeavlesning her

 

De vanligste og viktigste varsellampene

Varsellampene kan variere ut fra bilmerke og årsmodell, men du vil finne en enkel forklaring for alle symbolene i instruksjonsboken for din bil. Her får du noen av de vanligste og viktigste varsellampene du bør vite betydningen av.

 

Motorfeil

varsellampe motorfeil

Dette symbolet betyr at det er noe galt med motoren. Om lampen lyser oransje eller gult, kan du forsiktig kjøre til nærmeste verksted for hjelp. Dersom denne varsellampen lyser rødt, må du stoppe bilen så snart som mulig på et sikkert sted, og be om assistanse fra en redningstjeneste for å få bilen til verksted.

Oljetrykk

varsellampe oljetrykk

Ser du at dette symbolet lyser, er det enten for lite olje igjen, eller så har motoren mistet oljetrykket. Velger du å overse dette og fortsette å kjøre, kan motoren få alvorlige skader. Stopp bilen, kontroller oljenivået og start deretter bilen igjen i maks fem sekunder, for å se om lampen slukkes. Om den ikke slukkes, må du ringe etter assistanse fra en redningstjeneste som kan ta bilen til verksted, slik at du unngår kostbare motorskader.

Motortemperatur

varsellampe motortemperatur

At denne varsellampen tennes, betyr at temperaturen til kjølevæsken er for høy. Fortsetter du å kjøre med denne lampen tent, risikerer du store motorskader. Du bør heller stoppe bilen, vente til temperaturen synker og deretter etterfylle med kjølevæske. Om lampen fortsatt lyser, må du transportere bilen til nærmeste bilverksted.

 

Batteri / lade-lampe

varsellampe batteri

Dette symbolet med lys betyr at ladespenningen er utenfor normalen. Ta bilen med til et verksted for kontroll av batteri og ladesystemet.

Dekktrykk

varsellampe dekktrykk

Mange nyere bilmodeller har et system som kontrollerer lufttrykket i dekkene. Om dette symbolet tennes, er lufttrykket for lavt i et eller flere hjul. Stopp og kontroller dekktrykket, eventuelt fyll luft på nærmeste bensinstasjon. Kontakt et dekkverksted om lampen fortsatt er tent. 

 

 

Bremseindikator

varsellampe bremseindikator

At denne lampen tennes, betyr at det er en feil på bremsesystemet. Det kan skyldes at det er for lite bremsevæske, eller at noen av bremsene er satt ut av funksjon. Ta bilen med til nærmeste bilverksted for kontroll.

 

Slitasjevarsel for bremsekloss

varsellampe slitasjeindikator

Ser du denne lampen lyse, er bilens bremsebelegg slitt og bør byttes. Det er en elektrisk sensor som har da gitt signal. Du bør få byttet bremsebelegg så snart som mulig.

 

 

ABS varsellampe

varsellampe ABS

Hvis denne lampen fortsetter å lyse mens du kjører, er det noe feil på systemet som sørger for at bilens hjul ikke låses ved kraftig nedbremsing (ABS-bremser). For sikkerhetsskyld bør du ta bilen med til verkstedet for kontroll.

Antiskrens-systemet

varsellampe antiskrens

Denne lampen blinker når bilens antiskrens-system prøver å stabilisere kjøringen, og motvirke en sladd. Det er ikke farlig, men her bør du senke hastigheten og kjøre forsiktig på glatte underlag.

Servicelampe

varsellampe service

Noen nyere bilmodeller har ikke faste serviceintervaller, men trenger derimot service etter angitte km eller tider. Denne lampen betyr ganske enkelt at det er på tide at bilen får gjennomgå en service.
Her kan du bestille time for service på din bil.  

 

Airbag

varsellampe airbag

Denne varsellampen betyr at det har oppstått en feil med bilens airbag system. Det kan innebære at kollisjonsputen ikke vil løse seg ut ved en eventuell kollisjon. Ta bilen med til ditt nærmeste verksted, og la en mekaniker utføre en nøye feilkodeavlesning.

 

Parkeringsbrems

varsellampe parkeringsbrems

Dersom lampen til parkeringsbremsen lyser selv om du har løsnet håndbrekket, kan det være at håndbrekket har satt seg fast, eller at det mangler bremsevæske.

Varsel for dieselpartikkelfilter

varsellampe dieselpartikkefilter

Dette symbolet varsler om at partikkelfilteret som fanger opp sotpartikkler fra dieselbiler holder på å bli tett. Vanligvis renser bilen seg selv når motoren har kommet opp i høyere temperaturer. Se i instruksjonsboken for informasjon om hva som er egnet tiltak for akkurat din bilmodell.  Hvis du er usikker, bør du ta kontakt med nærmeste verksted.

 


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.