Sjekk bilen og dekkene før ferien.

20.06.2023

Snart er det tid for sommerferie og alt tyder på at mange nordmenn velger å feriere i Norge i år. De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper, sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer. 

Det er lurt å sjekke om bil eller campingvogn bør kontrolleres før ferien. Bestill time til service i god tid før ferien. 

Før reisen er det også greit å sjekke at du har spylervæske, at vinduene er rene både innvendig og utvendig og at bilens lys fungerer som de skal, sier Ann Kristin Storholm, Salgssjef Retail Vianor Skandinavia 

Lufttrykket i dekkene og mønsterdybden kontrolleres gratis 

Dekk spiller en viktig rolle for sikker kjøring. De er bilens eneste kontaktpunkt mot underlaget og derfor er det viktig å sjekke både lufttrykket og mønsterdybden. Når det er tid for bilferie er bilen lastet maksimalt med både bagasje og familien, og derfor må lufttrykket økes med 0,2 bar fra normaltrykket. Hvis lufttrykket er for lavt, er det vanskeligere å styre bilen, spesielt under en unnamanøver. Drivstofforbruket øker også hvis lufttrykket er for lavt. 

Sommerdekk skal ifølge norsk lov ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men grepet forverres betydelig hvis dekkene er så slitte.  

Hvis mønsterdybden er mindre enn fire millimeter øker risikoen for vannplaning betydelig, og det er derfor viktig å ha oversikt over slitasjedekkene. Bakdekkene slites ofte mer enn dekkene montert foran på bilen. Derfor kan det være lurt å rullere dekkenes plassering på bilen. Hos oss på Vianor kontrollerer vi både lufttrykket og mønsterdybden gratis, sier Ann Kristin Storholm   

Kjør rolig og vær forberedt  

Når bilen skal lastes tung er det viktig at bagasjen plasseres i midten og så langt ned som mulig i bagasjerommet. I kupeen skal man unngå å plassere tunge ting som kan fly av gårde ved en eventuell nødbrems.  

– Før reisen bør du sjekke at du har en varseltrekant, refleksvester, slepetau og startkabler i bilen. Pass også på at dere har god tid før dere reiser for å unngå rushtrafikk, anbefaler Storholm.   

Spar penger med riktig hjulstilling   

Feil hjulstilling kan belaste mange av bilens komponenter og føre til dyre reparasjoner. Det kan også føre til at dekkene slites ujevnt, som igjen gjør at du må kjøpe nye dekk tidligere enn nødvendig.   

– Feil hjulstilling forringer veigrepet og dermed sikkerheten. Til og med drivstofforbruket øker når dekkets rullemotstand øker. Jeg anbefaler at hjulstilling sjekkes hvis kjøringen føles upresis eller om dekkene er ujevnt slitt, sier Storholm.  

Huskeliste for sjekk av bil og dekk: 

  1. Sjekk AC-systemet og bytt luftfilteret hvis det sist ble byttet før vinteren eller om du har kjørt langt etter forrige gang det ble byttet.  
  2. Sjekk mønsterdybden på dekkene og fjern grus og småstein som har festet seg i dreneringssporene. Sommerdekk skal ifølge loven ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men av sikkerhetsmessige årsaker bør man vurdere å bytte når mønsterdybden når 4 millimeter.   
  3. Lufttrykket i dekkene. Bilen lastes ofte tungt når man drar på bilferie. Derfor skal dekkene ha mer luft for å håndtere vektøkningen. I bilens instruksjonsbok angis det anbefalte luftrykket når bilen har tung last. Sjekk også luftrykket i reservedekket.    
  4. Spylervæsken. Kontroller nivået og tilstanden til vindusviskerne.  
  5. Oljer og væsker. De viktigste væskene du må sjekke er motorolje, bremsevæske og kjølevæske.  
  6. Batteriet. 12-volts batteriet bør sjekkes fra tid til annen, spesielt om det er gammelt. Husk at høye sommertemperaturer har samme effekt på batteriet som kulde om vinteren. 
  7. Campingvognen. Hvis vognen er gammel, er det lurt å sjekke tilstanden til dekkene. Sjekk også at lysene fungerer som de skal.   
  8. Last bilen og campingvognen på riktig måte. Vær oppmerksom på bilens lastekapasitet og fest alle tunge gjenstander godt 

Siste nytt fra Vianor

Mai, 2024

Tips for en bærekraftig bilsommer

Sommerferien begynner å nærme seg, og mange skal snart legge ut på lange bilturer. Enten du skal på byferie med familien eller en roadtrip med venner, kan du med noen enkle grep sikre en trygg og økonomisk kjøretur.

Husk etterstramming etter hjulskift

Like viktig som å få sesongdekkene på bilen, er det å etterstramme hjulboltene etter 5-10 mils kjøring. Dette er høyst nødvendig, uavhengig av om du selv eller profesjonelle har gjort hjulskiftet.


Mars, 2024

Slik kjøper du riktige dekk på nettet

Når du skal kjøpe dekk, kan det dukke opp flere spørsmål: Vil jeg kunne velge de riktige dekkene til bilen min? Hva skjer om jeg kjøper feil dekkstørrelse? Hvordan leveres dekkene? Når du kjøper dekk i Vianors pålitelige nettbutikk, er prosessen rask og enkel. Du kan kjøpe dekk med montering og bestille en time til dekkskift, eller hente dekkene uten montering hos ditt lokale servicesenter. Med vår fornøydgaranti kan du også prøve dekkene uforpliktende, og evt. bytte de med andre dekk innen 30 dager ved behov.


Februar, 2024

Reidar Samuelsen blir administrerende direktør i Vianor Norge

Reidar Samuelsen er ansatt som administrerende direktør i Vianor Norge, fra senest 1. mai 2024. I sin rolle vil Reidar Samuelsen lede Vianor Norges salg og drift av dekk, dekktjenester og multimerkebiltjenester til forbrukere og bedriftskunder. Reidar Samuelsen har tidligere jobbet som leder av B2B i Vianor, og nå sist som salgsdirektør i Gjerde&Byhring AS.


November, 2023

Hvordan kan du få frontruten til å vare lenger?

En intakt frontrute har mye å si for trafikksikkerheten, da sprekker og steinsprut reduserer sikten. Å kontrollere at frontruten og viskerbladene er i god stand, er en enkel måte å ivareta trafikksikkerheten på – både din egen og andres. Skader på frontruten påvirker dessuten kjøretøyets strukturelle integritet og funksjonen til integrerte sensorer. Steinsprutskader kan vanligvis repareres hvis det skadde området er mindre enn en femkroning og ikke ligger helt ut i kanten på frontruten. Du kan forlenge levetiden til frontruten ved å holde den ren og skifte viskerbladene i tide.


Oktober, 2023

Hvordan velge riktig type vinterdekk?

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.


August, 2023

Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

Det er en rekke faktorer som kan påvirke bilens bremselengde, og i tillegg til selve bremsesystemet er bilens dekk av stor betydning. Hvis dette fungerer som det skal, kan du faktisk redusere bilens drivstofforbruk.


Juni, 2023

Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.

Sjekk bilen og dekkene før ferien.

Snart er det tid for sommerferie og alt tyder på at mange nordmenn velger å feriere i Norge i år. De fleste reiser på ferie med bilen og det kjøres mange mil i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å sørge for at bilen og dekkene er i god stand før du drar. I tillegg til gode kjøreegenskaper sparer gode og lettrullende dekk med riktig lufttrykk også penger. Drivstofforbruket reduseres og besparelsene kan være betydelige på lange sommerturer.


April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


Oktober, 2020


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.