Fem tips for lagring av dekk

13.05.2020

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

Dekkenes tilstand påvirker din egen og andres trafikksikkerhet direkte. En ting som påvirker dekkens tilstand betydelig er lagring av dem, da feil lagring forkorter dekkenes levetid og til og med kan ødelegge dem. Etterspørselen etter dekkhotelltjenester har økt, spesielt i tettbebygde strøk. En studie bestilt og gjennomført på vegne av Nokian Tyres * avslørte at de vanligste årsakene til å bruke et dekkhotell først og fremst er ønsket om komfort, dvs. å ikke måtte bytte og håndtere dekkene selv, deretter mangelen på plass hjemme.

- Dekklagring på et dekkhotell blir mer vanlig, ettersom mange, spesielt i tettbebygde strøk og byer, ikke har ekstra lagringsplass. I tillegg ønsker stadig flere å spare sin egen tid og krefter. Imidlertid husker færre det elementære at lagringsforholdene på dekkhotellet er helt riktig for dekkene, noe som påvirker dekkenes holdbarhet og sikkerhet, sier Ann Kristin Storholm, ansvarlig for detaljhandel i Vianor Norge, som leverer dekk- og bilverkstedtjenester over hele landet.

Det er forskjeller i innholdet i dekkhotelltjenester 

Det er enklere å håndtere dekksyklusen når du bruker dekkhotellet, ettersom tjenesten ofte innebærer mye mer enn bare lagring. Det kan være store forskjeller i pris og innhold på tjenester hos ulike aktører. Prisene varierer også fra region til region, ettersom leiekostnadene for dekkhotell utgjør en stor del av prisen på en dekkhotelltjeneste. 

 - Hos Vianor legger vi vekt på sikkerhet: Dekkhotellkunden mottar informasjon om mønsterdybden på dekkene deres, og kan være sikker på at en profesjonell vil inspisere dekkene, installere dem og sikre riktig lufttrykk. Vi investerer i kvaliteten på tjenesten, og gjør alt knyttet til dekk så enkelt som mulig for kunden. Dette inkluderer også en langvarig og pålitelig avtale. Vi minner kunden på at det er tid for hjulskift når sesongen er i gang via en SMS-utsendelse, og kunden bestiller selv time på vår nettside. Alt kan ordnes hjemme fra sofaen – kunden finner selv en passende tid. Dekkene er også forsikret mot skader, oppsummerer Storholm.

Hva du bør tenke på når du lagrer dekk hjemme?

Hvis dekkene skal lagres hjemme, må lagringsforholdene være egnet for dekkene. I følge Matti Morri, teknisk kundeserviceansvarlig i Nokian Tyres i Finland, bør følgende punkter tas i betraktning for å holde dekkene i best mulig stand under lagring:

  • Hvis du oppbevarer dekkene i dine egne lokaler, må du sørge for at det er riktig temperatur. Lagringstemperaturen skal være under 25 grader, også helst mindre enn 15 grader – men ikke minusgrader. Hvis temperaturen er over 25 eller under 0 grader, kan gummiens egenskaper forringes og dekkets levetid kan forkortes.
  • Sjekk også om du for eksempel har lagring av dekk i et lagerhus, i sameiet ditt. Det kan være forbudt av brannsikkerhetsgrunner, ettersom brenning av dekk gir giftig og tykk røyk som bremser redningsaksjoner.
  • Dekkene må beskyttes mot lys, direkte sollys og sterkt kunstig lys. UV-stråling svekker dekkets egenskaper.
  • Dekk skal ikke oppbevares på et fuktig sted eller utsettes for regn eller sprut. Det er spesielt viktig å forhindre at dekkene kommer i kontakt med løsemidler, oljer eller fett.
  • Dekkene må ikke utsettes press, strekk eller vridning. De forårsaker deformasjon under langtidsoppbevaring, noe som kan føre til at dekket går i stykker når det blir satt under trykk.

 

* Undersøkelsen ble utført av YouGov forskningsinstitutt i februar-mars 2020, og ble besvart av 1000 finske innbyggere. Leasingbilister ble ikke inkludert i studien.


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.