Fem tips for lagring av dekk

13.05.2020

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

Dekkenes tilstand påvirker din egen og andres trafikksikkerhet direkte. En ting som påvirker dekkens tilstand betydelig er lagring av dem, da feil lagring forkorter dekkenes levetid og til og med kan ødelegge dem. Etterspørselen etter dekkhotelltjenester har økt, spesielt i tettbebygde strøk. En studie bestilt og gjennomført på vegne av Nokian Tyres * avslørte at de vanligste årsakene til å bruke et dekkhotell først og fremst er ønsket om komfort, dvs. å ikke måtte bytte og håndtere dekkene selv, deretter mangelen på plass hjemme.

- Dekklagring på et dekkhotell blir mer vanlig, ettersom mange, spesielt i tettbebygde strøk og byer, ikke har ekstra lagringsplass. I tillegg ønsker stadig flere å spare sin egen tid og krefter. Imidlertid husker færre det elementære at lagringsforholdene på dekkhotellet er helt riktig for dekkene, noe som påvirker dekkenes holdbarhet og sikkerhet, sier Ann Kristin Storholm, ansvarlig for detaljhandel i Vianor Norge, som leverer dekk- og bilverkstedtjenester over hele landet.

Det er forskjeller i innholdet i dekkhotelltjenester 

Det er enklere å håndtere dekksyklusen når du bruker dekkhotellet, ettersom tjenesten ofte innebærer mye mer enn bare lagring. Det kan være store forskjeller i pris og innhold på tjenester hos ulike aktører. Prisene varierer også fra region til region, ettersom leiekostnadene for dekkhotell utgjør en stor del av prisen på en dekkhotelltjeneste. 

 - Hos Vianor legger vi vekt på sikkerhet: Dekkhotellkunden mottar informasjon om mønsterdybden på dekkene deres, og kan være sikker på at en profesjonell vil inspisere dekkene, installere dem og sikre riktig lufttrykk. Vi investerer i kvaliteten på tjenesten, og gjør alt knyttet til dekk så enkelt som mulig for kunden. Dette inkluderer også en langvarig og pålitelig avtale. Vi minner kunden på at det er tid for hjulskift når sesongen er i gang via en SMS-utsendelse, og kunden bestiller selv time på vår nettside. Alt kan ordnes hjemme fra sofaen – kunden finner selv en passende tid. Dekkene er også forsikret mot skader, oppsummerer Storholm.

Hva du bør tenke på når du lagrer dekk hjemme?

Hvis dekkene skal lagres hjemme, må lagringsforholdene være egnet for dekkene. I følge Matti Morri, teknisk kundeserviceansvarlig i Nokian Tyres i Finland, bør følgende punkter tas i betraktning for å holde dekkene i best mulig stand under lagring:

  • Hvis du oppbevarer dekkene i dine egne lokaler, må du sørge for at det er riktig temperatur. Lagringstemperaturen skal være under 25 grader, også helst mindre enn 15 grader – men ikke minusgrader. Hvis temperaturen er over 25 eller under 0 grader, kan gummiens egenskaper forringes og dekkets levetid kan forkortes.
  • Sjekk også om du for eksempel har lagring av dekk i et lagerhus, i sameiet ditt. Det kan være forbudt av brannsikkerhetsgrunner, ettersom brenning av dekk gir giftig og tykk røyk som bremser redningsaksjoner.
  • Dekkene må beskyttes mot lys, direkte sollys og sterkt kunstig lys. UV-stråling svekker dekkets egenskaper.
  • Dekk skal ikke oppbevares på et fuktig sted eller utsettes for regn eller sprut. Det er spesielt viktig å forhindre at dekkene kommer i kontakt med løsemidler, oljer eller fett.
  • Dekkene må ikke utsettes press, strekk eller vridning. De forårsaker deformasjon under langtidsoppbevaring, noe som kan føre til at dekket går i stykker når det blir satt under trykk.

 

* Undersøkelsen ble utført av YouGov forskningsinstitutt i februar-mars 2020, og ble besvart av 1000 finske innbyggere. Leasingbilister ble ikke inkludert i studien.


Siste nytt fra Vianor

Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.