Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

19.01.2019

Ved hjelp av tre spesialtilpassede kjøretøy og dekk utviklet for ekstreme forhold, trosset syv menn Grønlands øde landskap der 40 minusgrader og snøstormer ble en del av opplevelsen.

I løpet av tre uker kjørte det islandsk-amerikanske teamet fra sørkysten av Grønland, hele veien til nordspissen og tilbake. Et av kjøretøyene, bygget av Arctic Trucks, var utstyrt med det robuste dekket Nokian Hakkapeliitta 44 som er spesialdesignet for ekstreme vinterforhold. Ekspedisjonen i det arktiske landskapet var en tøff test for både teamet og utstyret, spesielt når den totale reisedistansen var hele 5169 kilometer.

I løpet av reisen samlet teamet inn værinformasjon, snø- og isprøver som senere ble overlevert til flere ulike universiteter.

Se en video fra ekspedisjonen her

Skiftende vintervær med temperaturer ned mot minus 40 grader kombinert med snøstormer, gjorde at teamet kjørte så sakte som 10 km/t på enkelte av etappene. Det var likevel helt i starten av ekspedisjonen at teamet møtte på de største utfordringene.

– Det vanskeligste var å finne en trygg rute fra sjøisen og ut på den tykke kontinentale isbreen. På et tidspunkt gikk faktisk den ene bilen gjennom isen og delvis ned i en elv, sier Emil Grimsson, en av Arctic Trucks grunnleggere.

Ekstreme forhold krevde spesialtilpasset utstyr

For å kunne gjennomføre ekspedisjonen trengte teamet utstyr laget for ekstreme forhold. Teamet valgte tre spesialbygde kjøretøy fra Arctic Trucks, som er den samme typen kjøretøy som brukes under ekspedisjoner i Antarktis. Det nyeste kjøretøyet var utstyrt med Nokian Hakkapeliitta 44, som er utviklet i samarbeid med Arctic Trucks. Dekket har en gummiblanding spesialtilpasset for å gi både grep og holdbarhet i svært kalde omgivelser.

– Jeg ønsket å bruke Nokian Hakkapeliitta-dekk basert på mine tidligere erfaringer med dem. Disse dekkene takler ekstreme forhold og fungerer svært godt selv under temperaturer så ekstremt som minus 40 grader, samtidig som det er svært drivstoffeffektivt. I tillegg trenger man store dekk med nok plass til luft når man kjører på myk snø. Du kan justere lengden på dekkets kontaktflate ved å regulere dekktrykket. Et bredt dekk vil ikke synke så dypt ned i snøen som et smalt dekk, sier Grimsson.

– En tur man bare opplever én gang

Til tross for utfordringer på løpende bånd er Grimsson klar på at han ikke ville vært foruten opplevelsen.

– Jeg er usikker på om noen har kjørt bil så langt nord før. Uansett så er en slik reise noe man kun får oppleve én gang i livet. Turer som dette tar deg til en annen virkelighet der du kun fokuserer på det som skjer der og da, nyter øyeblikkene og glemmer alt annet, sier Grimsson.

Teamet bestod av Greg Miller (leder), Scott Brady, Clay Croft, Dr. Jon Solberg og Kurt Williams fra USA og Emil Grimsson (co-leader) og Torfi Johannsson fra Island.

Bilder og videoer:  
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta44_photos   

 


Vianors siste nyheter

Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Har du spørsmål til våre bil- og dekkeksperter? Send de inn til oss!

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


September, 2017

Høstvær og våte veier: Pass opp for vannplaning!

Nokian Tyres introduserer revolusjonerende nytt produkt: Verdens første piggdekk med doblepigger sikrer ekstraordinært grep på Norske vinterveier

Nokian Hakka Black 2 og Nokian Hakka Black 2 SUV – behagelig kjøring på nordiske sommerveier

Nye Nokian Hakka Blue 2 SUV er en vinner på regnfylte veier

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

Dette er sommernyhetene fra Nokian Tyres
Det blir lysere, snøen smelter og asfalten tørker opp. Snart er det på tide å skifte til sommerdekk. Nokian Tyres tilbyr et bredt utvalg av høykvalitets sommerdekk til alle sjåførers behov. Noen nye tilskudd er også på plass. Felles for dem alle er at de er spesialdesignet for den uforutsigbare nordiske sommeren.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor og Nokian Tyres med verdensrekord: Ny verdensrekord for den raskeste bil kjørt på to hjul: 186 km/t
I slutten av august balanserte stuntsjåfør Vesa Kivimäki sin BMW 330 på to hjul i 186.269 km/t med hjelp av «skuddsikre» dekk fra Nokian Tyres og pitmannskap fra Vianor.

 


Januar, 2016

Ny teknologi: Nokian Tyres utvider bruken av Aramid Sidewall-teknologi– Ultrasterke aramidfibre gir lengre holdbarhet for deg som kjører SUV
Nokian Tyres, verdens nordligste dekkprodusent, øker nå bruken av den innovative Aramid Sidewall-teknologieni sine nye SUV vinterdekk.

 


Juni, 2013

Bekymringsfri ferie med bil og dekk i toppform
Bilen settes på harde prøver i ferien. Fullastet, lange kjøreetapper, skiftende forhold og høye hastigheter om ferieturen går på kontinentet avslører fort svakheter med bilen. Det er derfor viktig å sjekke både lufttrykk og bremser før ferien. En fullastet bil trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt. Sommerdekk av høy kvalitet gir best beskyttelse mot vannplaning.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier