Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

19.01.2019

Ved hjelp av tre spesialtilpassede kjøretøy og dekk utviklet for ekstreme forhold, trosset syv menn Grønlands øde landskap der 40 minusgrader og snøstormer ble en del av opplevelsen.

I løpet av tre uker kjørte det islandsk-amerikanske teamet fra sørkysten av Grønland, hele veien til nordspissen og tilbake. Et av kjøretøyene, bygget av Arctic Trucks, var utstyrt med det robuste dekket Nokian Hakkapeliitta 44 som er spesialdesignet for ekstreme vinterforhold. Ekspedisjonen i det arktiske landskapet var en tøff test for både teamet og utstyret, spesielt når den totale reisedistansen var hele 5169 kilometer.

I løpet av reisen samlet teamet inn værinformasjon, snø- og isprøver som senere ble overlevert til flere ulike universiteter.

Se en video fra ekspedisjonen her

Skiftende vintervær med temperaturer ned mot minus 40 grader kombinert med snøstormer, gjorde at teamet kjørte så sakte som 10 km/t på enkelte av etappene. Det var likevel helt i starten av ekspedisjonen at teamet møtte på de største utfordringene.

– Det vanskeligste var å finne en trygg rute fra sjøisen og ut på den tykke kontinentale isbreen. På et tidspunkt gikk faktisk den ene bilen gjennom isen og delvis ned i en elv, sier Emil Grimsson, en av Arctic Trucks grunnleggere.

Ekstreme forhold krevde spesialtilpasset utstyr

For å kunne gjennomføre ekspedisjonen trengte teamet utstyr laget for ekstreme forhold. Teamet valgte tre spesialbygde kjøretøy fra Arctic Trucks, som er den samme typen kjøretøy som brukes under ekspedisjoner i Antarktis. Det nyeste kjøretøyet var utstyrt med Nokian Hakkapeliitta 44, som er utviklet i samarbeid med Arctic Trucks. Dekket har en gummiblanding spesialtilpasset for å gi både grep og holdbarhet i svært kalde omgivelser.

– Jeg ønsket å bruke Nokian Hakkapeliitta-dekk basert på mine tidligere erfaringer med dem. Disse dekkene takler ekstreme forhold og fungerer svært godt selv under temperaturer så ekstremt som minus 40 grader, samtidig som det er svært drivstoffeffektivt. I tillegg trenger man store dekk med nok plass til luft når man kjører på myk snø. Du kan justere lengden på dekkets kontaktflate ved å regulere dekktrykket. Et bredt dekk vil ikke synke så dypt ned i snøen som et smalt dekk, sier Grimsson.

– En tur man bare opplever én gang

Til tross for utfordringer på løpende bånd er Grimsson klar på at han ikke ville vært foruten opplevelsen.

– Jeg er usikker på om noen har kjørt bil så langt nord før. Uansett så er en slik reise noe man kun får oppleve én gang i livet. Turer som dette tar deg til en annen virkelighet der du kun fokuserer på det som skjer der og da, nyter øyeblikkene og glemmer alt annet, sier Grimsson.

Teamet bestod av Greg Miller (leder), Scott Brady, Clay Croft, Dr. Jon Solberg og Kurt Williams fra USA og Emil Grimsson (co-leader) og Torfi Johannsson fra Island.

Bilder og videoer:  
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta44_photos   

 


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.