Tips for trygge sommerdekk

30.06.2020

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

Grepet dekkene på bilen har på veien, er avgjørende for hvor mye kontroll du har. Lovpålagt mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm, men dette er ikke tilstrekkelig. Så fort mønsterdybden kommer under 4 mm, reduseres faktisk grepet betraktelig.

En forbrukerundersøkelse utført av Nokian Tyres i 2020 viser at hele 44 prosent av nordmenn unnlater å sjekke mønsterdybden på sommerdekkene sine jevnlig. Kjetil Røssel i Nokian Tyres synes dette tallet er urovekkende høyt, og oppfordrer flere til å ta dekksikkerhet på alvor.

‒ Mønsterdybden har en direkte effekt på hvorvidt et dekk klarer å motstå vannplaning. Jo mer utslitt et dekk blir, desto mindre skal til for at det mister grepet. Derfor håper jeg flere nordmenn vil sjekke dekkene sine i sommer, ettersom det vil øke trafikksikkerheten både for deres egen del og for andre trafikanter, sier Røssel.

‒ Når det kommer til vannplaning er naturligvis fart også et viktig aspekt, så jeg vil anbefale folk å redusere farten ved mye nedbør, legger Røssel til.

I tillegg til å sjekke dekkene dine når du skifter dem for sesongen, kan det være en god idé å ta en ny sjekk i løpet av sommeren. Dekk slites nemlig fortere i løpet av våren, siden underlaget på veien er grovere etter en lang vinter. I tillegg vil varmere temperaturer øke slitasjen.

Det er flere faktorer som påvirker slitasjen på et dekk, blant andre kjørestil, dekklagring, last, hastighet, luftrykk og underlag. Her kommer et par tips til hvordan du kan vedlikeholde dekkene dine i sommer, og hva du bør tenke på for å ivareta en sikker kjøreopplevelse: 

  • Sjekk luftrykk i dekkene hver tredje uke.
  • Sjekk om dekkene slites jevnt. Hvis du ser at det er ujevn slitasje på dekkene, skyldes det ofte skeivstilling eller for lavt lufttrykk. Gode dekkforhandlere og -sentre vil kunne justere dekkene, i tillegg til å balansere dem.
  • Sørg for at dekkene lagres riktig. Unngå all form for fysisk trykk på dekkene og hold de unna olje eller løsemidler. Hvis de blir eksponert for UV-stråling vil det redusere levetiden på dekkene, så sørg for at de er lagret innendørs eller på et dekkhotell.
  • Sjekk dekkets alder. Gamle dekk vil over tid miste egenskapene sine, ettersom gummiblandingen hardnes over tid. Det er derfor anbefalt å bruke et dekk i maks seks år, hvor den totale levetiden ikke bør overstige 10 år. Du kan sjekke produksjonsdato på dekkets sidevegg.
  • Dekkets levetid kan forlenges hvis man flytter dekkene fra en aksel til en annen når man har kjørt mellom 8,000 – 10,000 km. Dette vil også sørge for en mer jevn slitasje. Når du gjør dette bør dekkene med minst slitasje settes bak, da dette gir lavere risiko for å miste grep.
  • Husk å også sjekke tilstanden på reservedekket ditt.

Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.