Tips for trygge sommerdekk

30.06.2020

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

Grepet dekkene på bilen har på veien, er avgjørende for hvor mye kontroll du har. Lovpålagt mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm, men dette er ikke tilstrekkelig. Så fort mønsterdybden kommer under 4 mm, reduseres faktisk grepet betraktelig.

En forbrukerundersøkelse utført av Nokian Tyres i 2020 viser at hele 44 prosent av nordmenn unnlater å sjekke mønsterdybden på sommerdekkene sine jevnlig. Kjetil Røssel i Nokian Tyres synes dette tallet er urovekkende høyt, og oppfordrer flere til å ta dekksikkerhet på alvor.

‒ Mønsterdybden har en direkte effekt på hvorvidt et dekk klarer å motstå vannplaning. Jo mer utslitt et dekk blir, desto mindre skal til for at det mister grepet. Derfor håper jeg flere nordmenn vil sjekke dekkene sine i sommer, ettersom det vil øke trafikksikkerheten både for deres egen del og for andre trafikanter, sier Røssel.

‒ Når det kommer til vannplaning er naturligvis fart også et viktig aspekt, så jeg vil anbefale folk å redusere farten ved mye nedbør, legger Røssel til.

I tillegg til å sjekke dekkene dine når du skifter dem for sesongen, kan det være en god idé å ta en ny sjekk i løpet av sommeren. Dekk slites nemlig fortere i løpet av våren, siden underlaget på veien er grovere etter en lang vinter. I tillegg vil varmere temperaturer øke slitasjen.

Det er flere faktorer som påvirker slitasjen på et dekk, blant andre kjørestil, dekklagring, last, hastighet, luftrykk og underlag. Her kommer et par tips til hvordan du kan vedlikeholde dekkene dine i sommer, og hva du bør tenke på for å ivareta en sikker kjøreopplevelse: 

  • Sjekk luftrykk i dekkene hver tredje uke.
  • Sjekk om dekkene slites jevnt. Hvis du ser at det er ujevn slitasje på dekkene, skyldes det ofte skeivstilling eller for lavt lufttrykk. Gode dekkforhandlere og -sentre vil kunne justere dekkene, i tillegg til å balansere dem.
  • Sørg for at dekkene lagres riktig. Unngå all form for fysisk trykk på dekkene og hold de unna olje eller løsemidler. Hvis de blir eksponert for UV-stråling vil det redusere levetiden på dekkene, så sørg for at de er lagret innendørs eller på et dekkhotell.
  • Sjekk dekkets alder. Gamle dekk vil over tid miste egenskapene sine, ettersom gummiblandingen hardnes over tid. Det er derfor anbefalt å bruke et dekk i maks seks år, hvor den totale levetiden ikke bør overstige 10 år. Du kan sjekke produksjonsdato på dekkets sidevegg.
  • Dekkets levetid kan forlenges hvis man flytter dekkene fra en aksel til en annen når man har kjørt mellom 8,000 – 10,000 km. Dette vil også sørge for en mer jevn slitasje. Når du gjør dette bør dekkene med minst slitasje settes bak, da dette gir lavere risiko for å miste grep.
  • Husk å også sjekke tilstanden på reservedekket ditt.

Siste nytt fra Vianor

April, 2023


Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.