Du bør bytte til vinterdekk - nå

23.10.2018

Produktsjef for personbildekk i Vianor, Katrine Køste, anbefaler deg å bytte til vinterdekk nå, særlig hvis du skal ha piggfrie dekk.

I oktober, når temperaturen kryper ned i minus på natten, men solen titter frem på dagtid og gir plussgrader, kan det være vanskelig å vite når man skal skifte fra sommer- til vinterdekk.

Temperaturfall kan raskt føre til frost og glatte veger. Dersom du vil bruke piggfrie dekk kan du velge å skifte til vinterdekk når det er forsvarlig, og skifter du i god tid, kan du bidra til å unngå kaoset som kan oppstå ved første snøfall.

-       Det er et faktum at snøen vil komme, og det kan være gunstig å skifte til vinterdekk allerede nå, særlig hvis det er snakk om piggfrie dekk, forteller produktsjef for personbildekk i Vianor, Katrine Køste. 

Køste forteller videre at dersom du skal opp på fjellet, der det er snø, vil det helt nødvendig med vinterdekk, og at det da vil være forsvarlig å gjøre hjulskift. Det ligger store farer ved å bruke sommerdekkene for lenge.

-       Sommerdekk har hardere gummi, da de er lagd for varmere føre. Dersom man kjører med sommerdekk på glatt føre vil gummiblandingen ikke gi et godt nok grep til å kunne holde seg på veien. Da hjelper det heller ikke å ha nye sommerdekk, på vinteren skal man ha vinterdekk, konstaterer Køste.

Og det er du som fører som må vurdere om kjøretøyet ditt er sikret tilstrekkelig veggrep. Når det er glatt føre kan du oppnå dette ved å for eksempel bruke vinterdekk med eller uten pigger.

Vil du anbefale pigg- eller piggfrie vinterdekk?

-          Det avhenger på hvor du skal kjøre. Med piggdekkgebyr i Oslo er det mer økonomisk å bruke piggfrie dekk, men dersom du bor i by og har hytte på fjellet eller hvis du har en kjempeglatt oppoverbakke til huset ditt, kan dette bli vanskelig. Selv har jeg to biler, én med piggdekk og én med piggfrie dekk.

-          Uansett hva du velger så skal både piggfrie- og piggdekk sikre deg en trygg vinter, understreker hun.

Køste plukker frem to dekk som hun anbefaler varmt for vinterføret. Nokian Hakkapeliitta 9 har et unikt grep med to type piggtyper, som gir et eksepsjonelt veigrep på snø og is, samt komfort under kjøring. Nokian Hakkapeliitta 9 vant MOTOR sin store vinterdekktest i 2018, med hele 95,9 poeng av maksimalt 100 poeng.

-          Nokian Hakkapeliitta R3 er et piggfritt dekk som kjører presist og kontrollert på isblanke eller snøfylte veier. Alle Nokian Tyres dekk er utviklet for nordiske forhold, og er tilpasset vår temperatur- og værforhold, noe som gir vinterdekkene ekstra godt veigrep under krevende forhold, sier Køste.

 


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.